Σ. Μισέλ για Βρετανία: Όταν δεν ανήκεις στην ΕΕ υπάρχουν συνέπειες

Σ. Μισέλ για Βρετανία: Όταν δεν ανήκεις στην ΕΕ υπάρχουν συνέπειες

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχωρεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει «ένας εταίρος, μια φίλη χώρα», όμως η ΕΕ θα είναι «πολύ νηφάλια και πολύ αποφασιστική» στις διαπραγματεύσεις της με το Λονδίνο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το μήνυμα που δίνουμε γι' αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία θα διεξαχθεί για να οργανωθεί η μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βρετανία, είναι πολύ απλό: επιθυμούμε να διατηρήσουμε την πιο στενή δυνατή σχέση σε όλους τους τομείς, όμως όσο περισσότερο η Βρετανία θα θελήσει να αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τόσο λιγότερο θα έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», προειδοποίησε μιλώντας στο RTL.

«Όταν δεν ανήκεις πια στη λέσχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν συνέπειες», υπογράμμισε.

«Η Βρετανία δεν είναι ένας αντίπαλος, είναι ένας εταίρος, είναι μια φίλη χώρα», όμως «είμαστε πολύ νηφάλιοι και πολύ αποφασιστικοί: αν η Βρετανία θελήσει να αναπτύξει μια στρατηγική ντάμπινγκ για να επιχειρήσει να βλάψει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, δεν θα το δεχθούμε», επέμεινε.

Το Λονδίνο επιθυμεί να ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεών του με την ΕΕ στα εμπορικά ζητήματα, τα ζητήματα ασφαλείας ή την αλιεία σε χρόνο ρεκόρ, πριν από το τέλος του χρόνου, και αποκλείει οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020.

«Είναι μια σύντομη προθεσμία», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ. «Ξέρουμε πως υπάρχει μια δυνατότητα, εφόσον τα δύο μέρη το επιθυμούν, και είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να το πούμε σήμερα, να παραταθεί η περίοδος των διαπραγματεύσεων. Θα δούμε ποια στάση θα υιοθετήσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις».

«Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σημαντική χώρα, η Βρετανία, αποφασίζει να την εγκαταλείψει, είναι μια μάλλον θλιβερή στιγμή», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πάντως, εκτιμά, «η συνθήκη του διαζυγίου που υπογράφηκε πριν από λίγο καιρό ηχεί σαν ξυπνητήρι για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι ευρωπαϊκές χώρες «είναι έτοιμες να σηκώσουν ακόμη περισσότερο τα μανίκια για να επιχειρήσουν περισσότερο να συνεργασθούν, να δουλέψουν μαζί για να γίνουν αύριο οι πρωταθλητές της πράσινης οικονομίας (...), για να προοδεύσουμε περισσότερο σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ατζέντα και (...) να ελέγχουμε πολύ περισσότερο την ασφάλειά μας», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Boris Grdanoski