Το πέρασμα του κορονοϊού συνεχίζει να σαρώνει την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, την ώρα που οι προβλέψεις για την Ευρώπη παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες.
Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ οι νέες αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας και αυτής της εβδομάδας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ήταν 3,17 εκατομμύρια την εβδομάδα έως τις 2 Μαΐου, έναντι 3,85 εκατομμυρίων την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των νέων αιτήσεων από τα μέσα Μαρτίου (όταν άρχισε το κλείσιμο γραφείων, εργοστασίων και εστιατορίων) στα 33,5 εκατομμύρια.
Ζοφερές είναι οι προβλέψεις και για την Ελλάδα με τον ΣΕΒ και την ΓΣΕΕ να έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, την ώρα που η Capital Economics κάνει λόγο για έκρηξη της ανεργιας στο 25% ποσοστό που θα έφτανε το 33% αν η κυβέρνηση δεν επιδοτουσε τους μισθούς.
Παράλληλα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι οι άνεργοι στην Ε.Ε. φτάνουν τους 14,141 εκατ. εκ των οποίων οι 12,156 εκατ. ετην Ευρωζώνη. Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 241.000 στην Ε.Ε. και κατά 197.000 στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, στην Ισπανία ο αριθμός των ανθρώπων σπου καταγράφηκαν ως άνεργοι αυξήθηκε κατά 7,9% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα ή κατά 282.891 ανθρώπους, με αποτέλεσμα 3,8 εκατομμύρια Ισπανοί να βρίσκονται χωρίς δουλειά.
Αν συνυπολογισθούν οι εργαζόμενοι σε άδεια απουσίας και αυτοί που έχουν άδεια για ιατρικούς λόγους, έως 7 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται αυτή τη στιγμή από το κράτος, σχεδόν το 30% του εργαζόμενου πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα που η Ισπανία έχει στείλει στις Βρυξέλλες με οικονομικές προβλέψεις για το 2020.
Σημαντική άνοδο κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας διαμορφώθηκε στο 5,8% έναντι 5% τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η αύξηση της ανεργίας θα περιοριστεί στο 5,2%.
Περισσότεροι από 40 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης στη διάρκεια του lockdown, όπως υπολογίζει το Bloomberg, βασιζόμενο σε στοιχεία από τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου. Χωρίς κρατική στήριξη, πολλοί θα είχαν χάσει τη δουλειά τους, εκτοξεύοντας την ανεργία σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.
Σύμφωνα με της εκτιμήσεις, εάν όλοι οι εργαζόμενοι απολύονταν, τότε τα ποσοστά ανεργίας σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία -τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης- θα έφθαναν έως και το 42% κατά την κορύφωση του lockdown.