Σαρωτικοί έλεγχοι των κινεζικών αρχών σε κατεψυγμένα προϊόντα για κορονοϊό

Σαρωτικοί έλεγχοι των κινεζικών αρχών σε κατεψυγμένα προϊόντα για κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με COVID-19 από κατεψυγμένα προϊόντα είναι χαμηλός, αλλά η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μετά τον εντοπισμό του ιού σε συσκευασίες διαφόρων προϊόντων, από γερμανικά χοιρινά κότσια έως γαρίδες από το Εκουαδόρ, οδηγώντας σε απαγορεύσεις που προκαλούν προβλήματα στις εισαγωγές.

Η Κίνα, που έχει χρησιμοποιήσει δραστικά μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο τον νέο κορονοϊό, αυτή την εβδομάδα αυστηροποίησε τους περιορισμούς απαιτώντας τεστ «πλήρους κάλυψης» και απολύμανση των εισαγόμενων τροφίμων, ύστερα από κάποια θετικά δείγματα που εντοπίστηκαν σε μοσχάρι, χοιρινό και θαλασσινά.

Η χώρα έχει αναστείλει τις εισαγωγές από 99 προμηθευτές από 20 χώρες, όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους μέτρα χρειάζονται για να αποτρέψουν την εισαγωγή του ιού, που σε γενικές γραμμές έχει τεθεί υπό έλεγχο εγχωρίως. Μια αγορά θαλασσινών στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, θεωρείται από πολλούς η πηγή της πανδημίας που ξέσπασε τα τέλη της περασμένης χρονιάς και που έχει στοιχίσει έως τώρα τη ζωή σε πάνω από 1,25 εκατ. ανθρώπους.

Τα περιοριστικά μέτρα προκάλεσαν αναστάτωση στο δίκτυο μεταφοράς και αποθήκευσης των προϊόντων ψυχρής αλυσίδας στην Κίνα αλλά και γκρίνια μεταξύ των διπλωματών στο Πεκίνο ότι η προσπάθεια έχει πολιτικό κίνητρο, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι δαπανηρά και περιττά.

Την περασμένη εβδομάδα, έκλεισαν εγκαταστάσεις ψυχρής αλυσίδας στη βόρεια πόλη Τιαντζίν όταν ένας 38χρονος εργάτης σε τμήμα κατεψυγμένων προϊόντων που βρέθηκε θετικός στον ιό, συνδέθηκε με ένα φορτίο 28,1 τόνων με κατεψυγμένα χοιρινά κότσια.

«Δεν μπορούμε να εισάγουμε θαλασσινά καθώς στις αποθήκες μας δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες», δήλωσε εισαγωγέας στην επαρχία Χενάν, που διαχειρίζεται τη μεταφορά και αποθήκευση εισαγόμενων θαλασσινών και φρούτων. «Ξεκίνησε τον Οκτώβριο και είναι πάνω από ένα μήνα τώρα και δεν περιμένω να τελειώσει πριν από τέλος του έτους», δήλωσε.

Ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες μόλυνσης από κατεψυγμένα τρόφιμα είναι μικρές, οι κινεζικές αρχές λένε ότι δύο λιμενεργάτες στο Τσινγκντάο προσβλήθηκαν από τον ιό τον περασμένο μήνα από τις συσκευασίες κατεψυγμένου μπακαλιάρου – ένας ισχυρισμός που ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν.

‘ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗ’

Εκτός Κίνας, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι διαδικασίες εντοπισμού του ιού αφορούν κατεψυγμένα τρόφιμα. Τον Αύγουστο, εργαζόμενος σε μονάδα αποθήκευσης ψυχρής αλυσίδας στη Νέα Ζηλανδία βρέθηκε θετικός, αλλά στη συνέχεια τα κατεψυγμένα τρόφιμα αποκλείστηκαν ως αιτία από τις υγειονομικές αρχές.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι τα τεστ σε τρόφιμα και συσκευασίες της ψυχρής αλυσίδας εντοπίζουν επίσης νεκρά ίχνη του ιού, το οποίο σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν αποτελούν ένδειξη ότι ο ιός είναι ζωντανός και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους.

«Ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται το φαγητό, τη συσκευασία του φαγητού ή τη διανομή του», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τον Αύγουστο. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αλυσίδα τροφίμων συμμετέχει στη μετάδοση αυτού του ιού».

Η συμβουλή αυτή δεν αποθάρρυνε τις αρχές στην Κίνα, όπου υπάρχει πλεόνασμα εξοπλισμού για τεστ ενώ οι μονάδες επεξεργασίας τροφίμων και οι αγορές έχουν κατ’ επανάληψη υπάρξει φορείς εξάρσεων.

Η Κίνα αυστηροποίησε τους κανόνες για την ψυχρή αλυσίδα ζητώντας «πλήρη εξάλειψη» και «αυστηρή άρνηση εισόδου» για όποια προϊόντα υπάρχει η υπόνοια ότι έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

Οι κανόνες προβλέπουν συστηματική απολύμανση –της εσωτερικής και της εξωτερικής συσκευασίας-- και καθολικά τεστ στα εισαγόμενα προϊόντα. Ήδη, οι εξαγωγείς των οποίων τα προϊόντα βρίσκονται θετικά είναι αντιμέτωποι με απαγόρευση μίας εβδομάδας, το οποίο μπορεί να παραταθεί σε ένα μήνα εάν κάποιος παραβιάσει τους κανόνες τρεις φορές.

«Εάν είναι μολυσμένο, επιστρέφουν ολόκληρη τη συσκευασία του τροφίμου. Είναι δικαίωμα τους αλλά δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα απαραίτητο. Μια διαδικασία απολύμανσης είναι ήδη επαρκής», δήλωσε ο Τζιν Ντονγκ-Γιαν, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιου του Χονγκ Κονγκ.

Κέντρα εισαγωγών όπως το Πεκίνο και η Γκουανγκτζόου καλούν τις εταιρίες να σταματήσουν τις εισαγωγές από χώρες που πλήττονται σοβαρά από τον κορονοϊό.

Διπλωμάτης στο Πεκίνο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι η εκστρατεία της Κίνας είναι πολιτική.

«Στην Κίνα, οι αρχές κατάφεραν να το θέσουν υπό έλεγχο αλλά οι ξένες υγειονομικές αρχές όχι, και αυτό δείχνει τα προβλήματα στη διακυβέρνηση στο εξωτερικό», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Τα θετικά τεστ από θαλασσινά και προϊόντα κρέατος έχουν προκαλέσει φόβο στους πολίτες για τα εισαγόμενα τρόφιμα.

Τον Ιούνιο, ο εισαγόμενος σολομός εξαφανίστηκε από τα ράφια των καταστημάτων και τα εστιατόρια για μήνες ύστερα από αναφορές σε μέσα ενημέρωσης ότι ο ιός εντοπίστηκε σε επιφάνειες κοπής σε αγορά χονδρικής πώλησης στο Πεκίνο

«Η πανδημία μαίνεται στο εξωτερικό, άρα είναι καλύτερο για τις αρχές να είναι αυστηρές με αυτούς τους κανόνες», δήλωσε ο εισαγωγέας της Χενάν.