Σε έκτακτη ανάγκη η Ν. Καλιφόρνια: Απειλούνται χιλιάδες κάτοικοι από τις κατολισθήσεις
AP Photo/Jae C. Hong
AP Photo/Jae C. Hong

Σε έκτακτη ανάγκη η Ν. Καλιφόρνια: Απειλούνται χιλιάδες κάτοικοι από τις κατολισθήσεις

Το έδαφος κάτω από την κοινότητα Rancho Palos Verdes των 42.000 κατοίκων καταρρέει σιγά σιγά, απειλώντας σπίτια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η γεωλογία της περιοχής, σε συνδυασμό με του βροχερούς χειμώνες των τελευταίων δύο ετών, απειλούν με κατολίσθηση τα πολυτελή σπίτια που βρίσκονται στο χείλος των γκρεμών.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές προέβησαν σε προληπτικέ διακοπές ρεύματος ενώ προειδοποίησαν ότι μπορεί να χρειαστούν εκκενώσεις, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την επιτάχυνση των ζημιών, αναφέρει η Washington Post.

Υπήρχε η ελπίδα τα τελευταία χρόνια ότι οι μηχανικοί θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να επιβραδύνουν την κίνηση του εδάφους, αναβάλλοντας τουλάχιστον μια τέτοια κρίση για χρόνια ή δεκαετίες. Ωστόσο, το μέγεθος των κατολισθήσεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή δείχνει ότι μάλλον, είναι πλέον αργά.

Η περιοχή της χερσονήσου Palos Verdes είναι γνωστή για τις κατολισθήσεις της. Αποτελείται από σχιστόλιθους και μαλακούς ψαμμίτες, που εύκολα διαβρώνονται από τον αέρα και τη βροχή. Υψώνεται σχεδόν 450 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση από τα κύματα του Ειρηνικού.

Αυτά τα φαινόμενα έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια από τις έντονες βροχοπτώσεις. Ειδικοί τονίζουν ότι οι επιπτώσεις αυτές ενδεχομένως να έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες ή και χρόνια, όμως πλέον η κατάσταση κλιμακώνεται καθώς το έδαφος που παλιότερα κινούνταν λίγα εκατοστά τον χρόνο, τώρα μετακινείται αρκετά μέτρα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η βροχόπτωση έχει διεισδύσει βαθιά στο έδαφος, επιταχύνοντας τη διάβρωση.

Ο Κάιλ Τουρζέ, αντιπρόεδρος της εταιρείας Alpha Structural, αναφέρει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: είτε μια δαπανηρή και πολύπλοκη παρέμβαση από τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές, είτε η πλήρης εγκατάλειψη των επηρεαζόμενων περιοχών.