Δεν υπήρξε σκόπιμη επίθεση στην Πολωνία, ωστόσο η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τις απώλειες ζωών, καθώς συνεχίζει τον πόλεμο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Το ΝΑΤΟ παραμένει ενωμένο, διαμήνυσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
«Αξιολογούμε διαρκώς την παρουσία μας στο ανατολικό μέτωπο της συμμαχίας», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «έχουν ληφθεί αποφάσεις για μακροχρόνια προσαρμογή της ικανότητας του ΝΑΤΟ με δέσμευση δυνάμεων», ιδίως στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει στρατιωτικές ενέργειες κατά χωρών-μελών του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πάντως ότι το περιστατικό δείχνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, με ευθύνη του Πούτιν, συνεχίζει να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις.
Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «οι συμμαχικές δυνάμεις εποπτεύουν τα σύνορα της συμμαχίας με την Ουκρανία».
Η Ουκρανία «φυσικά» έχει το δικαίωμα να καταρρίψει το κύμα των ρωσικών πυραύλων που στοχεύουν ουκρανικές πόλεις και κρίσιμες ουκρανικές υποδομές, είπε και πρόσθεσε:
«Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για ατυχήματα όπως αυτό για να τα αποτρέψει από το να συμβούν, και για να διασφαλίσει ότι εφόσον συμβούν, δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο».
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η έρευνα για τον πύραυλο βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ένδειξη για σκόπιμη επίθεση.
Με βάση τα ευρήματα της προκαταρκτικής ανάλυσης, δεν υπήρξε έκκληση για το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.
Ανησυχία και σύγχυση
Πρεσβευτές από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες σήμερα Τετάρτη για επείγουσες συνομιλίες μετά την ανακοίνωση της Πολωνίας ότι πύραυλος ρωσικής κατασκευής έπεσε στο έδαφός της, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.
Παρά τις αρχικές αναφορές, ο Πολωνός πρόεδρος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σκόπιμης επίθεσης, καθώς και ότι ο πύραυλος πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε από την ουκρανική αεράμυνα.
Προηγήθηκε δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας είναι υπεύθυνος για την έκρηξη στην Πολωνία.
Το Κρεμλίνο χαιρέτισε την εγκράτεια Μπάιντεν για το περιστατικό στην Πολωνία, ενώ η ρωσική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι έχει ήδη ταυτοποιήσει τα συντρίμμια, κάνοντας λόγο για ουκρανικό S-300.
Η Ουκρανία ζήτησε πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης, η οποία σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας, δήλωσε υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.
Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ανέφερε ότι η Ουκρανία θέλει να συμμετέχει στην έρευνα του περιστατικού της Τρίτης με τους εταίρους της, προκειμένου να δει τις πληροφορίες που παρείχαν τη βάση για τα συμπεράσματα των συμμάχων της.
Виступаємо за спільне вивчення інциденту з падінням ракети в Польщі. Готові передати наявні у нас докази російського сліду. Очікуємо від партнерів інформацію, на підставі якої був зроблений висновок про те, що йдеться про ракету української ППО.
— Oleksiy Danilov (@OleksiyDanilov) November 16, 2022
Η έκρηξη σημειώθηκε, καθώς η Ρωσία εξαπέλυε εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρη την Ουκρανία και αμέσως προκάλεσε ανησυχία και σύγχυση σχετικά με το αν η Ρωσία θα μπορούσε να διευρύνει τον πόλεμο που εξαπέλυσε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, σύροντας ενδεχομένως το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.
«Τραγικό περιστατικό»
Ωστόσο, τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις σε εισερχόμενο ρωσικό βλήμα και ο Μπάιντεν είπε ότι είναι «απίθανο» να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. Η επικεφαλής εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου περιέγραψε την έκρηξη ως «τραγικό περιστατικό».
Footage from site of the explosion in Poland pic.twitter.com/p5Xem7TM5d
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) November 15, 2022
Η Πολωνία εξακολουθεί να αναλύει τη δυνατότητα εκκίνησης της διαδικασίας του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί αυτό το μέτρο, δήλωσε την Τετάρτη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούνται, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σκόπιμης επίθεσης στην Πολωνία και ότι ο πύραυλος πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε από την ουκρανική αεράμυνα.
Ενίσχυση της αεράμυνας
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με αίτημα για ενίσχυση της αεράμυνας στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, όπως είχε αναφέρει προσερχόμενος και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ.
Ήδη, η Γερμανία προσφέρθηκε να ενισχύσει τις πολωνικές αεροπορικές περιπολίες, στέλνοντας δικά της πολεμικά αεροσκάφη.
«Ως άμεση αντίδραση, θα προσφερθούμε να ενισχύσουμε την εναέρια αστυνόμευση με πολεμικές αεροπορικές περιπολίες στον εναέριο χώρο της Πολωνίας με γερμανικά Eurofighters», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Κρίστιαν Τιελς, σε τακτική συνέντευξη Τύπου. «Αυτό μπορεί να συμβεί από αύριο, αν το επιθυμεί η Πολωνία», όπως διευκρίνισε.
Έκκληση για ηρεμία και «ύψιστη προσοχή»
Στο μεταξύ, σε παρέμβασή της η Κίνα απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ ανέφερε σε τακτική ενημέρωση: «Υπό την τρέχουσα κατάσταση, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης».
Και η Γαλλία απηύθυνε έκκληση για «ύψιστη προσοχή» σχετικά με την προέλευση της επίθεσης στη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι πολλές χώρες της περιοχής διαθέτουν παρόμοια όπλα.
Σολτς: Ο Πούτιν είναι σχεδόν μόνος
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η πυραυλική επίθεση θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως πριν εξαχθούν συμπεράσματα.
Στην τελική του δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, ο Σολτς χαρακτήρισε θετικό σημάδι το ότι οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Πολωνία στην έρευνα.
Ο Σολτς χαιρέτισε τη σαφή γλώσσα με την οποία οι παγκόσμιοι ηγέτες καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας: «Ο Ρώσος πρόεδρος είναι σχεδόν μόνος στον κόσμο με την πολιτική του».
Σούνακ: Ο πόλεμος του Πούτιν συνεχίζει να «καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία»
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατηγόρησε τον «σκληρό και αδυσώπητο» πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν για αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να περιμένουν τα αποτελέσματα «πλήρους έρευνας για τις συνθήκες πτώσης του πυραύλου χθες στην Πολωνία».
Ο Σούνακ τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τους πάντες στον κόσμο μέσω των οικονομικών του επιπτώσεων, λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι, τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε αν δεν ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή είναι η σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα του πολέμου του Πούτιν. Όσο συνεχίζεται, αποτελεί απειλή για την ασφάλειά μας και των συμμάχων μας. Και όσο συνεχίζεται, θα συνεχίσει να καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία».
Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Καναδός ομόλογός του Τζάστιν Τριντό μίλησαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ανέφεραν ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας [για την έκρηξη στην Πολωνία], η η συνεχιζόμενη βία οφείλεται στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία».
Μελόνι: Η Μόσχα ευθύνεται για τις επιθέσεις
Η Ιταλία θεωρεί ότι δεν έχει μεγάλη διαφορά αν ο πύραυλος που προκάλεσε τη φονική έκρηξη στην Πολωνία ήταν ρώσικος, επειδή η Μόσχα εξακολουθεί να ευθύνεται για τις επιθέσεις σε υποδομές στην Ουκρανία, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, η Μελόνι είπε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.
«Η πιθανότητα ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία να μην ήταν ρωσικός αλλά ουκρανικός αλλάζει πολύ λίγο τα πράγματα», ανέφερε η ίδια.
Διαβάστε ακόμη: