Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ταξιδεύουν στην Κίνα με την ελπίδα να πείσουν το Πεκίνο να καταγγείλει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να «παγώσει» κάπως την πρόσφατη συγγένειά του με το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με το CNBC, η Ευρώπη των 27 βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, επιδιώκοντας να αναπτύξει οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, αλλά και επιβεβαιώνοντας μια στενή πολιτική και πολιτιστική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολο με την κλιμάκωση της ρητορικής της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι του Πεκίνου και, ακόμη περισσότερο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.
«Είναι σαφές ότι οι σχέσεις μας έχουν γίνει πιο απόμακρες και πιο δύσκολες τα τελευταία χρόνια» δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ομιλία της την Πέμπτη ενόψει του ταξιδιού της στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα.
«Εδώ και αρκετό καιρό βλέπουμε μια πολύ σκόπιμη σκλήρυνση της συνολικής στρατηγικής στάσης της Κίνας. Και αυτό έχει τώρα συνδυαστεί με μια κλιμάκωση των όλο και πιο δυναμικών ενεργειών», πρόσθεσε η ίδια.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε στο Πεκίνο μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, θα μεταβεί στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα.
«Πολλοί Ευρωπαίοι [πηγαίνουν] στην Κίνα"» δήλωσε την Τρίτη ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι έχουν ένα σαφές μήνυμα.
"Η θέση της σχετικά με τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας θα καθορίσει την ποιότητα των σχέσεών μας με το Πεκίνο. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ενωμένη και η διατλαντική μας κοινότητα παραμένει επίσης ενωμένη", είπε.
Η Κίνα απέτυχε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε επίσκεψή του στη Μόσχα τον Μάρτιο, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στον Ρώσο ομόλογό του ως αγαπητό φίλο.
Στο Πεκίνο ο Μακρόν - Επικοινωνία με Μπάιντεν
Υπενθυμίζεται ότι πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο χθες Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την κοινή βούλησή τους» να εξασφαλίσουν από την Κίνα τη δέσμευση πως θα εργαστεί για να «επιταχυνθεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.
Οικοδόμηση «διαρκούς ειρήνης»
«Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κοινή βούλησή τους η Κίνα να δεσμευτεί στο να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας.
Η συνάντηση Σι – Μακρόν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 10:25. ώρα Ελλάδας, ενώ στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, στις 13:20 της ίδιας ημέρας θα υπάρξει τριμελής συνάντηση με τη συμμετοχή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.