Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Μακρόν: Απέρριψε την υποψηφιότητα της Λουσί Καστέ του Νέου Λαϊκού Μετώπου
Shutterstock
Shutterstock

Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Μακρόν: Απέρριψε την υποψηφιότητα της Λουσί Καστέ του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή», το πολιτικό αδιέξοδο συνεχίζεται στη Γαλλία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος πρόεδρος, απέρριψε την υποψηφιότητα της Λουσί Καστέ, που προτάθηκε από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου για ένοικος του Ματινιόν, με το αιτιολογικό της ανάγκης για «θεσμική σταθερότητα», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μακρόν έκλεισε την πόρτα σε μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου (ΝΛΜ) το βράδυ της Δευτέρας. Σε ανακοίνωση που έστειλε το Μέγαρο των Ηλυσίων στον Τύπο λίγο πριν από τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα), ο Γάλλος πρόεδρος απέκλεισε τον διορισμό της Καστέ στο Ματινιόν επισημαίνοντας ότι «η θεσμική σταθερότητα υπαγορεύει να μην υιοθετηθεί αυτή η επιλογή» διότι μια τέτοια κυβέρνηση «που θα βασιζόταν αποκλειστικά στο πρόγραμμα και τα κόμματα που προτείνει η συμμαχία με τους περισσότερους βουλευτές, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, θα αποδοκιμαζόταν αμέσως από όλες τις άλλες ομάδες που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση».

Το Ελιζέ κλείνει την πόρτα σε κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου

«Θα είχε αμέσως μια πλειοψηφία περισσότερων από 350 βουλευτών εναντίον της, εμποδίζοντάς την ουσιαστικά να δράσει», συνεχίζει η ανακοίνωση, αθροίζοντας τις ψήφους του προεδρικού συνασπισμού (166), της δεξιάς (47) και της ακροδεξιάς (142), οι οποίοι όλοι ξεκαθάρισαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα αποδοκιμάσουν αμέσως μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η οποία θα υποστηρίζεται από μόλις 193 βουλευτές.

Ο διορισμός της Λουσί Καστέ, ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου, στη θέση του πρωθυπουργού, όπως ζητήθηκε από τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία, «σήμαινε ότι θα δεχόταν να ανατραπεί», εξηγεί το περιβάλλον του αρχηγού του κράτους. «Αν ο πρόεδρος διόριζε πρωθυπουργό γνωρίζοντας ότι πρόκειται να πέσει, θα παραβίαζε το Σύνταγμα, το οποίο τον υποχρεώνει να διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανεξαρτησία της χώρας».

Το Σάββατο 24 Αυγούστου, ο ηγέτης των της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λυκ Μελανσόν, προκάλεσε το προεδρικό στρατόπεδο, θέτοντας το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης του Νέου Λαϊκού Μετώπου χωρίς υπουργούς της «Ανυπότακτης Γαλλίας», προκειμένου να καταδείξει ότι αυτός ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων είχε στην πραγματικότητα ως στόχο να παραμερίσει τον αριστερό συνασπισμό, το πρόγραμμα του οποίου απορρίπτεται από το προεδρικό στρατόπεδο.

Ο Μακρόν άφησε τον Γκαμπριέλ Ατάλ να απαντήσει στον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λυκ Μελανσόν τη Δευτέρα. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός επισήμανε ότι η «μονομερής εφαρμογή» του προγράμματος του ΝΛΜ «θα οδηγούσε σε μια πρωτοφανή φορολογική επιδρομή», «στην οικονομική κατάρρευση της χώρας μας» και στην «επικίνδυνη αμφισβήτηση ορισμένων από τις πιο θεμελιώδεις αξίες μας, με πρώτη και καλύτερη την κοσμικότητα».

Ο Ατάλ ωστόσο προσέγγισε την υπόλοιπη αριστερά, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «έτοιμος να εξελιχθεί» και ότι υποστηρίζει «τον διορισμό ενός πρωθυπουργού που δεν θα προέρχεται από τις τάξεις μας».

Η «χρυσή τομή» του Μακρόν

Το στρατόπεδο του Μακρόν δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να αποκτήσει τη στήριξη των αριστερών βουλευτών. Σε δήλωση που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο σχεδόν ταυτόχρονα με το ανακοινωθέν των Ηλυσίων, ο γενικός γραμματέας της Αναγέννησης Στεφάν Σεζουρνέ κάλεσε «τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των οικολόγων (ΝΛΜ) και των σοσιαλιστών (ΝΛΜ), να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Το δελτίο Τύπου από το Ελιζέ επισημαίνει ότι τα κόμματα του στρατοπέδου του προέδρου «σκιαγράφησαν πιθανές οδούς για συνασπισμό και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων». Αυτό βέβαια, μέχρι στιγμής έρχεται σε αντίθεση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους οικολόγους και τους κομμουνιστές, οι οποίοι «δεν έχουν προτείνει τρόπους συνεργασίας με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είναι πλέον στο χέρι τους να το πράξουν».

«Δεν υπήρξε μαζική υποστήριξη του γαλλικού λαού στο πρόγραμμα του ΝΛΜ στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές», επισήμανε σύμβουλος του επικεφαλής του κράτους, μιλώντας στην Le Monde. «Ο πρόεδρος κάλεσε τις αριστερές δυνάμεις που έχουν ήδη κυβερνήσει να συνεργαστούν με τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις», σημείωσε.

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων

Ωστόσο, ο Μακρόν ξεκινά σήμερα, Τρίτη έναν «νέο γύρο διαβουλεύσεων» - στον οποίο δεν έχουν προσκληθεί ούτε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ούτε η Εθνική Συσπείρωση, ούτε ο Ερίκ Σιοτί (πρόεδρος της ομάδας A Droite! στην Εθνοσυνέλευση). Τα μέλη του ΝΛΜ προειδοποίησαν από τη Δευτέρα ότι αποκλείεται να μεταβούν για άλλη μια φορά στο Ελιζέ, εφόσον δεν τίθεται θέμα συζήτησης για τη συγκρότηση κυβέρνησης με την Καστέ.

Ο Μακρόν θα συμβουλευτεί επίσης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «προσωπικότητες που διακρίνονται για την εμπειρία τους στην υπηρεσία του κράτους και της Δημοκρατίας». Σύμφωνα με το Ελιζέ, πρόκειται για «πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει το κράτος σε ανώτατο επίπεδο». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, καθώς και προσωπικότητες που αναφέρονται εδώ και αρκετές εβδομάδες ως πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως ο Μπερνάρ Καζενέβ, πρώην ένοικος του Ματινιόν, και ο Ντιντιέ Μιγκό, πρόεδρος της Ανώτατης Αρχής για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP), σύμφωνα με πηγές.

«Η ευθύνη μου είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα δεν θα μπλοκαριστεί ούτε θα αποδυναμωθεί. Τα κυβερνητικά πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να ξεχνούν τις εξαιρετικές συνθήκες εκλογής των βουλευτών τους στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η ψήφος αυτή τα υποχρεώνει», έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.