Στα προάστια του Μαρακές επιχειρούν οι διασώστες στο Μαρόκο, μια μέρα μετά τον φονικό σεισμό που ο τραγικός απολογισμός του μέχρι στιγμής είναι τουλάχιστον 2.000 νεκροί.
Η έκταση των ζημιών και ο αριθμός των θυμάτων μετά τον σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αργά το βράδυ της Παρασκευής παρέμεινε ασαφής, επειδή το μέρος που χτυπήθηκε περισσότερο ήταν στα βουνά High Atlas, όπου οι λίγοι δρόμοι που υπάρχουν εκεί, φαινόταν αποκλεισμένοι από συντρίμμια και η τηλεφωνική υπηρεσία και η ηλεκτρική ενέργεια είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Πολλά σπίτια σε εκείνη την περιοχή είναι κατασκευασμένα από πλίνθους, μια παραδοσιακή μέθοδο κατασκευής που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε σεισμούς και έντονες βροχοπτώσεις.
Στο Μαρακές, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο Μαρόκο, οι κάτοικοι αντιμετώπισαν σωρούς ερειπίων από κτίρια που είχαν καταρρεύσει γύρω τους. Στις αγροτικές περιοχές έξω από την πόλη, οι Μαροκινοί σκαρφάλωσαν στα μπάζα των σπιτιών που είχαν καταρρεύσει για να ανασύρουν πτώματα. Και σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές, οι κάτοικοι έσκαβαν στα συντρίμμια με γυμνά χέρια αναζητώντας επιζώντες.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός
Τουλάχιστον 2.059 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον σεισμό, ανακοίνωσε αργά το Σάββατο το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν.
Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδες έρευνας και διάσωσης στο Μαρόκο και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Κατάρ ανέφεραν ότι το Κατάρ θα αναπτύξει εξειδικευμένα οχήματα και εξοπλισμό. Ωστόσο, ορισμένες χώρες περίμεναν ακόμη το Μαρόκο να ζητήσει επίσημα βοήθεια. «Τη στιγμή που θα ζητήσουν, θα την προσφέρουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία.
Οι μαροκινές αρχές κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος. Ο μαροκινός στρατός είπε ότι η αεροπορία μεταφέρει θύματα από την περιοχή Haouz που έχει πληγεί περισσότερο σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Μαρακές. Το γραφείο του βασιλιά είπε ότι μετά από μια συνάντηση με αξιωματούχους στο Ραμπάτ, την πρωτεύουσα, διέταξε την κυβέρνηση να παράσχει γρήγορα καταφύγιο και να ανοικοδομήσει σπίτια για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο, «ιδιαίτερα τα ορφανά και τους ευάλωτους».
Τέλος, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι περισσότεροι από 300.000 άμαχοι στο Μαρακές και στα περίχωρά του έχουν πληγεί από τον σεισμό. «Πολλές οικογένειες έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους και έχουν επίσης αναφερθεί ζημιές σε τμήματα της Μεδίνας του Μαρακές, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», ανέφερε η δήλωση.
Με πληροφορίες από New York Times, Reuters