Σερβία: Προσχώρησε στην Πλατφόρμα της Κριμαίας - «Συμπάσχουμε με τον ουκρανικό λαό»
Shutterstock
Shutterstock

Σερβία: Προσχώρησε στην Πλατφόρμα της Κριμαίας - «Συμπάσχουμε με τον ουκρανικό λαό»

Η Σερβία προσχώρησε την Τετάρτη σε μια πλατφόρμα υπό την ηγεσία της Ουκρανίας για την επανένταξη της Κριμαίας, σηματοδοτώντας την απομάκρυνσή της από τη Ρωσία, ιστορικό της σύμμαχο αλλά και μοναδικό προμηθευτή της σε φυσικό αέριο.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Σέρβου ομολόγου του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Αθήνα, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους δύο ηγέτες ως «καλή και ανοιχτή.»

Σε διαδικτυακό χαιρετισμό της στο φόρουμ, η πρωθυπουργός της Σερβίας Άννα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι η Σερβία «λυπάται ειλικρινά για τα δεινά της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού».

Η ίδια τόνισε "τη δέσμευσή μας για την τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας των κρατών" και πρόσθεσε: «Συμπάσχουμε ειλικρινά ... με τον ουκρανικό λαό και την Ουκρανία που έχει έναν πραγματικό φίλο στη Σερβία».

Η Πλατφόρμα της Κριμαίας ξεκίνησε από τον Zελένσκι το 2021 με στόχο την επανένταξη της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Συνολικά 67 χώρες και οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ενταχθεί έκτοτε στην πλατφόρμα.

Η Σερβία έχει καταδικάσει επανειλημμένα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα διεθνή φόρουμ, αλλά έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Το Βελιγράδι, με τη σειρά του, δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και των τμημάτων της Ουκρανίας που κατέχει από τη Ρωσία.