Υπό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον ο Ν. Μαδούρο με όλο και περισσότερες χώρες να δηλώνουν έτοιμες να αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο τον Χ. Γκουαϊδό και να ζητούν προκήρυξη ελεύθερων προεδρικών εκλογών. Την ίδια στιγμή νέα μαζικά συλλαλητήρια κατακλύζουν τη Βενεζουέλα, ενώ άρχισαν να τον εγκαταλείπουν και οι στρατηγοί. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να στηρίζει το καθεστώς παρά τις αντιδράσεις.
Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που έχουν απευθύνει έξι χώρες της Ε.Ε. προς τον Νικολάς Μαδούρο και με το οποίο τον καλούν να συγκαλέσει νέες προεδρικές εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον αντίπαλο του, τον Χουάν Γκουαϊδό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αψηφά τη δύση και ρίχνει τη ιδέα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για να αντικατασταθεί ένα κοινοβούλιο στο οποίο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.
Έξι χώρες (η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Βρετανία) είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών της ΕΕ συζήτησαν για την κοινή δήλωση στην άτυπη σύνοδό τους στο Βουκουρέστι την Πέμπτη και την Παρασκευή. Μόνο η Ιταλία έφερε αντιρρήσεις στη διατύπωσή της, σύμφωνα με διπλωμάτη.
Αν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας αποτύχουν, τότε οι κυβερνήσεις που συμφωνούν μπορεί να εκδώσουν ξεχωριστά ανακοίνωση την Κυριακή, σύμφωνα με τον διπλωμάτη. Το σχέδιο της δήλωσης στηρίζουν, επίσης, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Δανία.
Αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό, οι χώρες της Ε.Ε θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες, εντείνοντας την πίεση στον Μαδούρο να παραιτηθεί. Ο Μαδούρο κατηγορείται για χειραγώγηση της επανεκλογής του πέρυσι και για τη βύθιση της κάποτε πλούσιας χώρας σε καταστροφική φτώχεια.
Σημειώνεται ότι οι χώρες που εσπευσαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως ηγέτη της Βενεζουέλας, επικαλούμενες τις φήμες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ε.Ε, ο Καναδάς, η Βραζίλια, η Χιλή, η Αργεντινή, καθώς και η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, ο Παναμάς, η Παραγουάη και το Περού, που είναι επίσης μέλη της «Ομάδας της Λίμας» ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν ότι τάσσονται υπέρ του Γκουαϊδό και τον αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο.
Στον αντίποδα, τον Μαδούρο στηρίζουν η Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, Βολιβία και Κούβα.
Και άλλοι αξιωματικοί στηρίζουν Γκουαϊδό
Ακόμα δυο περιπτώσεις αποκήρυξης του Νικολάς Μαδούρο ήρθαν να προστεθούν σε αυτή του πτεράρχου Φρανσίσκο Γιανές ο οποίος κάλεσε το Σάββατο και άλλους στρατιωτικούς να τον ακολουθήσουν.
Συγκεκριμένα, ο υποστράτηγος Χόρχε Αρέβαλο Οροπεζα πρώην γενικός διοικητής της αεροπορίας και η αξιωματικός Ραυνέλ Μαρτίνεζ Μουχίκα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.
«Στη Βενεζουέλα είναι επείγουσα και απαραίτητη η διάσωση της δημοκρατίας και η αποκατάσταση του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Οροπέζα, ο οποίος ήταν επίσης διοικητής της προεδρικής αεροπορικής ομάδας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ούγκο Τσάβεζ, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής από κοινωνικά δίκτυα.
Ο Οροπέζα κάλεσε και άλλα μέλη του στρατεύματος να ακολουθήσουν το παράδειγμα του, τιμώντας το Σύνταγμα και τους νόμους της Βενεζουέλας, όπως ανέφερε.
Μαζικές διαδηλώσεις
Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους του Καράκας, οι μεν για να απαιτήσουν την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο, οι άλλοι για να γιορτάσουν την 20η επέτειο της μπολιβαριανής επανάστασης και να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους προς τον σοσιαλιστή ηγέτη.
Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, δήλωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας «αποφασιστικής σημασίας» για να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο.
Από μια εξέδρα μπροστά από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την άφιξη μέσα στις επόμενες ημέρες ανθρωπιστικής βοήθειας, που προορίζεται για τη χώρα, στα σύνορα με την Κολομβία, στη Βραζιλία και σ'' ένα «νησί της Καραϊβικής» και ζήτησε από τον στρατό να την αφήσει να περάσει στη χώρα.
Εμπαίζει ο Μαδούρο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος επανεμφανίσθηκε το Σάββατο, δημοσίως για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, έριξε την ιδέα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για να αντικατασταθεί ένα κοινοβούλιο το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση. Σημειώνεται ότι στη Βενεζουέλα οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές είναι ξεχωριστές διαδικασίες.
AP Photo