Σχέδιο Μακρόν για την αντιμετώπιση των «Κίτρινων Γιλέκων»

Σχέδιο Μακρόν για την αντιμετώπιση των «Κίτρινων Γιλέκων»

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο, την επομένη του νέου γύρου βίαιων επεισοδίων στο Παρίσι που σηματοδότησαν μια νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση με τα αποκαλούμενα «Κίτρινα Γιλέκα», η οποία τείνει να εξελιχθεί σε μείζονα πολιτική κρίση, με τις ταραχές να χαρακτηρίζονται ήδη ως οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί στη Γαλλία μετά τον Μάη του ''68. 

Σύμφωνα με τις διαρροές από το προεδρικό μέγαρο, στη σύσκεψη απορρίφθηκε (κατ'' άλλους δεν συζητήθηκε καν) το σενάριο της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όμως αποφασίστηκε η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και των δυνάμεων καταστολής, καθώς και ο ανασχεδιασμός της αντιμετώπισης του κινήματος, έτσι ώστε να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων ή και χειρότερων επεισοδίων. 

Παράλληλα, ο Μακρόν έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ -που συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ., καθώς και στελέχη από τις τις «αρμόδιες υπηρεσίες»- να έρθει σε απευθείας επαφή τόσο με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών, προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι εκτόνωσης της έντασης. Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν αύριο, Δευτέρα, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο στο AFP.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού με δηλώσεις αναφέρθηκε στα βίαια επεισόδια, τα οποία και χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου.

Νωρίτερα και μετά την επιστροφή του από την Αργεντινή και τη σύνοδο της G20, ο Μακρόν αμέσως είχε επισκεφθεί την Αψίδα του Θριάμβου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο διάσημο διεθνώς μνημείο, κατά την χθεσινή ημέρα των ταραχών στην γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, έγιναν λεηλασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στο εξωτερικό του τμήμα γράφτηκαν συνθήματα με σπρέι κατά του καπιταλισμού, αλλά και σλόγκαν με κοινωνικά αιτήματα. Μακρόν, τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν» και «Μακρόν παραιτήσου» μερικά από αυτά. Η Αψίδα του Θριάμβου αποτελεί εθνικό μνημείο συμβολίζοντας τα αισθήματα φιλοπατρίας των Γάλλων πολιτών.

Η Γαλλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εμποδίσει την επανάληψη των χειρότερων βιαιοτήτων που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία στη χώρα και κάλεσε τους ειρηνικούς διαδηλωτές να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

«Πρέπει να σκεφτούμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να μην συμβούν ξανά αυτά τα επεισόδια», δήλωσε ο Γκριβό στον ραδιοσταθμό Europe 1. Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές σήμερα, στη διάρκεια συνεδρίασής τους.

Πολλές περιοχές της πρωτεύουσας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης καθώς χιλιάδες μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», που διαμαρτύρονται για την υψηλή φορολογία στα καύσιμα και το κόστος διαβίωσης, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, πυρπόλησαν εκατοντάδες αυτοκίνητα και βανδάλισαν καταστήματα.

Ομάδες νεαρών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν σιδερένιες ράβδους και τσεκούρια, έβαλαν φωτιά σε τουλάχιστον δώδεκα οχήματα καθώς και σε κτίρια. Σε τουλάχιστον 133 ανέρχονται οι τραυματίες, ανάμεσά τους 17 αστυνομικοί, ενώ έγιναν 400 συλλήψεις – σχεδόν τετραπλάσιες σε σχέση με τις 103 που καταγράφηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου εκατό ανθρώπων, οδήγησαν τον Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24. Χθες το βράδυ μετέβη σ'' ένα αστυνομικό τμήμα του Παρισιού για να ευχαριστήσει τις δυνάμεις της τάξης.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρχικά αυστηρή. «Οι ένοχοι γι'' αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όμως η αντιπολίτευση και ένα μέρος των «κίτρινων γιλέκων», ενός ευμετάβλητου κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ'' αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Διεκδικήσεις

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ολιβιέ Φορ ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις μκο για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που «κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν».

 

Διαβάστε ακόμη: Γαλλία - «Βομβαρδισμένο» τοπίο το Παρίσι από τις βίαιες διαδηλώσεις