Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισαν την Τρίτη ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.
Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του Σι και του Πούτιν στη Μόσχα.
Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Συμφωνία για «στρατηγική συνεργασία»
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε τους αυξανόμενους εμπορικούς, ενεργειακούς και πολιτικούς δεσμούς της Ρωσίας με την Κίνα κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο την Τρίτη με στόχο την εδραίωση της εταιρικής σχέσης των χωρών τους «χωρίς όρια».
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σειρά εγγράφων για «στρατηγική συνεργασία» μετά από συνομιλίες που ο Πούτιν χαρακτήρισε «επιτυχείς και εποικοδομητικές» και οι οποίες έδειξαν ότι η Κίνα είναι πλέον σαφώς ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η πολύπλευρη συνεργασία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για το καλό των λαών των χωρών μας», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτικές δηλώσεις.
Η κρατική επίσκεψη του Σι αποτελεί σημαντική ώθηση για τον Πούτιν, καθώς ο ίδιος αντιπαρατίθεται σε αυτό που θεωρεί ως μια εχθρική Δύση που είναι αποφασισμένη να επιφέρει «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία.
Ο Κινέζος ηγέτης επισκέφθηκε τη Μόσχα λίγες μέρες αφότου διεθνές δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο τους τελευταίους μήνες παρά τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί.
Η δύναμη της Σιβηρίας
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Μογγολία έχουν ολοκληρώσει όλες τις συμφωνίες για τον σχεδιαζόμενο αγωγό Power of Siberia 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα, και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς το Πεκίνο.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο σχεδιαζόμενος αγωγός Power of Siberia 2 θα παραδίδει 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω της Μογγολίας. Η Μόσχα πρότεινε την ιδέα πριν από πολλά χρόνια, αλλά έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς η Ρωσία στρέφεται προς την Κίνα για να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως σημαντικότερο πελάτη φυσικού αερίου.
Ο Σι τόνισε ότι η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα για να προωθήσουν μεγαλύτερη «πρακτική συνεργασία».
«Η πρώιμη συγκομιδή της συνεργασίας (μας) είναι ορατή και η περαιτέρω συνεργασία προωθείται», είπε ο Σι στον Πούτιν, σύμφωνα με την καλωδιακή τηλεόραση του Χονγκ Κονγκ.
Η ρωσική Gazprom προμηθεύει ήδη φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia στο πλαίσιο συμφωνίας 30ετούς διάρκειας, ύψους 400 δισ. δολ., που ξεκίνησε στα τέλη του 2019. Ο εν λόγω αγωγός εκτείνεται σε περίπου 3.000 χιλιόμετρα (1.865 μίλια).
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν μικρό κλάσμα του ρεκόρ των 177 δισ. κυβικών μέτρων που παρέδωσε στην Ευρώπη το 2018-19. Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ποσότητες προς την Ευρώπη έχουν συρρικνωθεί, φθάνοντας περίπου τα 62 δισ. κυβικά μέτρα το 2022.
Ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα παραδώσει τουλάχιστον 98 bcm φυσικού αερίου στην Κίνα έως το 2030.
Διαβάστε επίσης:
Επαφές Σι Τζινπίνγκ με Πούτιν: «Ψήφος εμπιστοσύνης» του Πεκίνου στη Μόσχα (pics&vids)