Σι  Τζινπίνγκ: Καλεί το Βιετνάμ να αντιταχθεί μαζί με το Πεκίνο στον «εκφοβισμό»

Σι Τζινπίνγκ: Καλεί το Βιετνάμ να αντιταχθεί μαζί με το Πεκίνο στον «εκφοβισμό»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα το Βιετνάμ να ενώσει τις δυνάμεις του με την Κίνα προκειμένου να «αντιταχθούν από κοινού στον εκφοβισμό», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Νοτιοανατολική Ασία κι ενώ μαίνεται ο δασμολογικός πόλεμος με την Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση μας, να αντιταχθούμε από κοινού στον εκφοβισμό και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος ελεύθερων συναλλαγών, όπως και των βιομηχανικών δικτύων και του εφοδιασμού», δήλωσε ο Σι απευθυνόμενος στον Βιετναμέζο ηγέτη Το Λαμ, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Κίνα και το Βιετνάμ υπέγραψαν 45 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, στην έναρξη της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στο κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με το Xinhua.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι διμερείς συμφωνίες καλύπτουν μια ευρεία γκάμα τομέων, μεταξύ άλλων την Τεχνητή Νοημοσύνη, τους τελωνειακούς ελέγχους και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Το Βιετνάμ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, αλλά απειλείται με δασμούς 46% μετά τη λήξη της 90ήμερης αναστολής των μέτρων του Τραμπ.

Σε άρθρο του σε βιετναμέζικη εφημερίδα, ο Σι προειδοποίησε: «Ένας εμπορικός πόλεμος και ένας πόλεμος δασμών δεν θα αναδείξει νικητές. Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά».

«Ο ουρανός δεν θα πέσει» διαμηνύει η Κίνα

Στο μεταξύ, η Κίνα επιχειρεί να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στις εξαγωγές της, με Κινέζο τελωνειακό αξιωματούχο να δηλώνει πως «ο ουρανός δεν θα πέσει», την ώρα που οι αγορές καταγράφουν άνοδο, εν μέσω ενδείξεων χαλάρωσης των περιορισμών στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών.

Ο Lyu Daliang, εκπρόσωπος της κινεζικής τελωνειακής διοίκησης, ανέφερε - σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua - ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει ήδη διαφοροποιήσει το εμπόριό της μακριά από τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, στοιχηματίζοντας στη «τεράστια εγχώρια αγορά» της.

Η Κίνα έχει απαντήσει σθεναρά στους δασμούς της Ουάσιγκτον, επιβάλλοντας αντίμετρα έως και 125% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, έναντι συνολικών αμερικανικών δασμών 145% σε κινεζικά προϊόντα.

Ο εμπορικός πόλεμος, που ξεκίνησε όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε μέτρα δασμολόγησης στις 2 Απριλίου, έχει προκαλέσει έντονη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Παρά τις προσωρινές εξαιρέσεις και αναστολές για ορισμένους εμπορικούς εταίρους, η διαμάχη με την Κίνα έχει κλιμακωθεί.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξαιρέσεις από τα αυστηρότερα τιμολόγια για ηλεκτρονικά είδη - συμπεριλαμβανομένων smartphone, φορητών υπολογιστών και ημιαγωγών. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν αργότερα ότι αυτές οι συσκευές πιθανότατα θα περιληφθούν σε νέο πακέτο δασμών στους ημιαγωγούς μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε την Κυριακή μέσω του κοινωνικού του δικτύου Truth Social, δηλώνοντας πως «ΚΑΝΕΙΣ δεν ξεφεύγει», επισημαίνοντας ότι τα smartphone εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμό 20%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησής του.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τραμπ, οι επενδυτές φάνηκαν να αντιδρούν θετικά στις εξελίξεις. Τη Δευτέρα, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,2%, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 2,2%, ενώ οι δείκτες στη Σαγκάη και το Σενζέν αυξήθηκαν κατά 0,8% και 1,2% αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 του Λονδίνου κατέγραψε άνοδο 1,6%, ο γερμανικός DAX 2,2% και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2%.

«Ο ουρανός δεν θα πέσει για τις κινεζικές εξαγωγές», δήλωσε ο Lyu. «Οι προσπάθειές μας δεν στήριξαν μόνο την ανάπτυξη των εταίρων μας, αλλά ενίσχυσαν και τη δική μας ανθεκτικότητα».

Η έκθεση της τελωνειακής διοίκησης τόνισε επίσης τη σημασία της «τεράστιας εγχώριας αγοράς» της Κίνας και υπογράμμισε πως η χώρα σκοπεύει να μετατρέψει την εσωτερική σταθερότητα σε ασπίδα απέναντι στην παγκόσμια αβεβαιότητα, εντείνοντας τις προσπάθειες τόνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης.