Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ και τη διάδοχο του Νικολά Στέρτζον απειλεί να εκτροχιάσει τις ελπίδες του Εθνικού Κόμματος της χώρας για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Η κόντρα ανάμεσα στους δυο πολιτικούς ηγέτες ξεκίνησε το 2018, όταν δυο γυναίκες, δημόσιοι υπάλληλοι ισχυρίστηκαν ότι ο Σάλμοντ τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά, κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός αρνούνταν κατηγορηματικά. Εξ αρχής μάλιστα, οι οπαδοί του Σάλμοντ υποστήριζαν ότι η διάδοχος του ήθελε να τον "εκπαραθυρώσει".
Αφότου ο Σάλμοντ αθωώθηκε τον Μάρτιο του 2020 για 13 κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης εννέα γυναικών, κατηγόρησε την Στέρτζον και την κυβέρνηση ότι τον στοχοποίησαν για πολιτικούς λόγους και κατέθεσε αγωγή για τους χειρισμούς τους.
Κατά τον δικαστικό επανέλεγχο της υπόθεσης, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι τη διεκπεραίωση των καταγγελιών βάρυνε "προφανής προκατάληψη" και πλήρωσε τα δικαστικά έξοδα του Σάλμοντ που έφταναν τις 500,000 λίρες.
Μετά τη δίκη, δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστές επιτροπές για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, μια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και μια για αυτούς της Στέρτζον προσωπικά.
H πρώτη εξ αυτών, στην οποία μετέχουν βουλευτές, έρευνα τον τρόπο που η επεξεργάστηκε η κυβέρνηση τις καταγγελίες κατά του Σάλμοντ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο σύζυγος της Στέρτζον, Πίτερ Μόρελ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Κόμματος της χώρας, ο οποίος κατηγορείται ότι άσκησε πιέσεις σε δημόσιους λειτουργούς για να προσαχθεί ο Σάλμοντ.
Η δεύτερη επιτροπή έρευνα το κατά πόσο η Στέρτζον παρενέβη τους κανόνες δεοντολογίας αφού δεν ανέφερε στις αρχές ως όφειλε τις συναντήσεις που είχε με τον πρώην προσωπάρχη του Σάλμοντ το 2018.
Αν η βρεθεί ότι η Στερτζον έσπασε τον "κώδικα συμπεριφοράς" τότε θα είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί, σενάριο το οποίο είναι το χειρότερο δυνατό για το κόμμα της αφού τον Μάιο επίκειται μεταξύ άλλων, εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας Βουλής.