Οι επίλεκτες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, που στην τελευταία του ενημέρωση για τον πόλεμο κάνει λόγο για αποτυχία της Μόσχας να προβλέψει την ουκρανική αντίσταση, καθώς και για επακόλουθο εφησυχασμό των Ρώσων διοικητών.
Πάντως, το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται στα ανατολικά με τον βομβαρδισμό 40 πόλεων, τους αιχμαλώτους σε περιοχές υπό φιλορωσικό έλεγχο να ανέρχονται σε 8 χιλιάδες, τοπικούς αξιωματούχους να λένε ότι η Αζοφική Θάλασσα χάνεται για πάντα από την Ουκρανία και τον Ζελένσκι να κάνει λόγο για προσπάθεια κατευνασμού, όπως με τον Χίτλερ.
Η ουκρανική αντίσταση
Οι επίλεκτες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, που στην τελευταία του ενημέρωση για τον πόλεμο, κάνει λόγο για αποτυχία της Μόσχας να προβλέψει την ουκρανική αντίσταση, καθώς και για επακόλουθο εφησυχασμό των Ρώσων διοικητών.
Σημειώνει ότι οι εν λόγω επίλεκτες, αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας – VDV – έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό σε αρκετές αξιοσημείωτες τακτικές αποτυχίες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, όπως η αποτυχία κατάληψης του αεροδρομίου Hostomel κοντά στο Κίεβο και οι πρόσφατες «αποτυχημένες και δαπανηρές διελεύσεις του ποταμού Σιβέρκιι Ντονέτς».
(1 of 7) pic.twitter.com/qOkFLNy14a
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 26, 2022
Οι αναλυτές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας υποστηρίζουν ότι το VDV «χρησιμοποιήθηκε σε αποστολές που ταιριάζουν καλύτερα σε βαρύτερο τεθωρακισμένο πεζικό και υπέστη σοβαρές απώλειες στη διάρκεια της εκστρατείας».
«Οι μικτές επιδόσεις του πιθανότατα αντανακλούν στρατηγική κακή διαχείριση των ικανότήτων και την αποτυχία της Ρωσίας να διασφαλίσει την αεροπορική της υπεροχή», επισημαίνει το υπουργείο.
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κακή αξιοποίηση των επίλεκτων ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δείχνει πώς η τεράστια επένδυση του Βλαντίμιρ Πούτιν στις ένοπλες δυνάμεις του τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη «μη ισορροπημένης δύναμης».
Βομβαρδισμός 40 πόλεων
Πάντως, το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται στα ανατολικά. Οι δυνάμεις των εισβολέων βομβάρδισαν πάνω από 40 πόλεις και κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να αποκόψουν κάθε δίοδο διαφυγής Ουκρανών στρατιωτών και πολιτών από την περιοχή.
Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου που κρατούνται στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ ανέρχονται σε περίπου 8.000, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο αξιωματούχος του Λουγκάνσκ Ροντιόν Μίροσνικ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι. Φυσικά, υπάρχουν περισσότεροι στην επικράτεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, αλλά έχουμε επίσης αρκετούς, και πλέον ο συνολικός αριθμός τους στην περιοχή ανέρχεται σε 8.000. Είναι πολλοί, και κυριολεκτικά εκατοντάδες προστίθενται καθημερινά», ανέφερε ο Μίροσνικ.
«Η Αζοφική Θάλασσα χάνεται για πάντα»
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Κριμαίας, Γκεόργκι Μουράντοφ, δήλωσε ότι «η Αζοφική Θάλασσα χάνεται για πάντα από την Ουκρανία», σύμφωνα με αναφορές του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti.
«Τα λιμάνια στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα δεν θα είναι ποτέ ξανά ουκρανικά. Είμαι βέβαιος ότι μετά την επανένωση των περιοχών μας με τη Ρωσία, η Αζοφική Θάλασσα θα γίνει ξανά, όπως ήταν πριν, αποκλειστικά εσωτερική θάλασσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το πρακτορείο επικαλείται επίσης τον Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, διορισμένο από τη Ρωσία αξιωματούχο στην κατεχόμενη περιοχή Ζαπορίζια, ο οποίος φέρεται να λέει το ίδιο – ότι οι περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα δεν θα επιστραφούν ποτέ στον έλεγχο του Κιέβου.
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία μετά την εισβολή το 2014. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι δεν θα συνάψει ειρηνευτική συμφωνία που δεν αποκαθιστά τα σύνορά της. Ο σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δεχτεί διευθέτηση που δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.
Ζελένσκι: Προσπάθεια κατευνασμού, όπως με τον Χίτλερ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συζητήσεις για τον ακρωτηριασμό της Ουκρανίας με την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία είναι σαν την προσπάθεια κατευνασμού του Αδόλφου Χίτλερ το 1938.
Το σχόλιο του Ζελένσκι έρχεται στον απόηχο των συζητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας στη Δύση, αλλά και τα σενάρια για τον τερματισμό του πολέμου.