Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν την Τρίτη ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός της Ρωσίας από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι κατά του ουκρανικού εδάφους, αλλά όχι άλλους στόχους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα τη Δύση ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη «παίζουν με τη φωτιά» προτείνοντας να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύεται η Δύση για να πλήξει το εσωτερικό της Ρωσίας, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια σύγκρουση.
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και δεν θέλουμε κλιμάκωση, αυτό δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Μέζεμπεργκ της Γερμανίας.
«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να εξουδετερώσουν στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι, στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες δέχεται επίθεση η Ουκρανία, αλλά δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να πλήξουν άλλους στόχους στη Ρωσία και μη στρατιωτικές ή άλλες στρατιωτικές τοποθεσίες στη Ρωσία».
Ο Σολτς δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Μακρόν και ότι εφόσον η Ουκρανία σέβεται τους όρους που έχουν τεθεί από τις χώρες που προμήθευσαν τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και το διεθνές δίκαιο, επιτρέπεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
«Η Ουκρανία έχει κάθε δυνατότητα βάσει του διεθνούς δικαίου γι' αυτό που κάνει. Αυτό πρέπει να ειπωθεί ρητά», δήλωσε ο Σολτς.
«Το βρίσκω περίεργο όταν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να της επιτραπεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να λάβει μέτρα που είναι κατάλληλα για αυτό», πρόσθεσε.
Πάντως, ο Σολτς αρνήθηκε να παράσχει στο Κίεβο τους γερμανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να φτάσουν στη Μόσχα.