Σολτς: Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την Κίνα πρέπει να αλλάξει
AP
AP

Σολτς: Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την Κίνα πρέπει να αλλάξει

Το Βερολίνο πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Κίνα, καθώς η χώρα οδεύει προς μια πιο ανοιχτή «μαρξιστική-λενινιστική» πολιτική τροχιά, αναφέρει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη.

Στο άρθρο του για το Politico και τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σολτς υπερασπίστηκε το ταξίδι του στην Κίνα την Πέμπτη, αλλά τόνισε ότι οι γερμανικές εταιρείες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις «επικίνδυνες εξαρτήσεις» στις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού, ιδίως όσον αφορά την 'αιχμή', τον τεχνολογικό κλάδο».

Ο Σολτς σημείωσε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εφάρμοσε σκόπιμα μια πολιτική στρατηγική ώστε οι διεθνείς εταιρείες να εξαρτώνται από την Κίνα.

«Το αποτέλεσμα του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που μόλις τελείωσε είναι ξεκάθαρο: Οι αναφορές στον μαρξισμό-λενινισμό καταλαμβάνουν πολύ ευρύτερο φάσμα από ό,τι στα συμπεράσματα των προηγούμενων συνεδρίων... Καθώς η Κίνα αλλάζει και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την Κίνα πρέπει να αλλάξει», έγραψε ο Σολτς.

Η κριτική των εταίρων

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σκληρή κριτική, καθώς και πίεση, εξαιτίας της καταστροφικής εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια. Το Βερολίνο καλείται να δώσει απαντήσεις, καθώς επικρίνεται ότι κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη απέναντι στην Κίνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μαζί της, ως κατασκευαστική βάση και εμπορικό εταίρο, αναφέρει το Politico.

Η πολιτική του Σολτς δεν έστειλε ποτέ ξεκάθαρο μήνυμα για μεγάλη ανατροπή στις σχέσεις του Βερολίνου με την Κίνα.

Συνέχισε τη στάση της προκατόχου του, Άνγκελα Μέρκελ, επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να σύρουν τη Γερμανία σε νέο Ψυχρό Πόλεμο με το Πεκίνο.

«Η Γερμανία που είχε μια τόσο οδυνηρή εμπειρία διχασμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν θέλει να δει νέα μπλοκ να εμφανίζονται στον κόσμο», γράφει ο Σολτς.

«Αυτή η χώρα με τους 1,4 δισ. κατοίκους και την οικονομική δύναμη θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή στο μέλλον — όπως έχει συμβεί για μεγάλες χρονικές περιόδους και στο παρελθόν».

Σε υπόγεια κριτική προς την Ουάσιγκτον, ο Σολτς αναφέρει ότι η άνοδος του Πεκίνου δεν δικαιολογεί «τις εκκλήσεις για απομόνωση της Κίνας».

Επιμένει ότι ο στόχος δεν είναι η «αποσύνδεση» ή η διάσπαση των δεσμών παραγωγής. Προσθέτει, ωστόσο, ότι λαμβάνει «σοβαρά» υπόψη τη δήλωση του προέδρου Σι ότι στόχος του Πεκίνου είναι να «σφίξει την εξάρτηση των διεθνών αλυσίδων παραγωγής από την Κίνα».

Ο πρώτος δυτικός στον Τζινπίνγκ

Ο Σολτς σχεδιάζει επίσημη μονοήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο όπου θα φτάσει αύριο Παρασκευή, ως ο πρώτος δυτικός ηγέτης που θα συναντήσει τον Σι Τζινπίνγκ μετά την ανανέωση της θητείας του και ως ο πρώτος ηγέτης από την G7 που επισκέπτεται την Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο καγκελάριος προσπαθεί επίσης να απαντήσει στην κριτική ότι το ταξίδι του υπονομεύει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση απέναντι στην Κίνα.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει ο ίδιος και ο Σολτς να επισκεφθούν μαζί τον Τζινπίνγκ για να επιδείξουν ενότητα και να στείλουν το μήνυμα ότι το Πεκίνο δεν θα διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες, πρωτοβουλία που ο Γερμανός ηγέτης απέρριψε.

«Η γερμανική πολιτική για την Κίνα μπορεί να είναι επιτυχής μόνο όταν ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική για την Κίνα», γράφει ο Σολτς. «Για την προοπτική της επίσκεψής μου, είμαστε ως εκ τούτου σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μακρόν, καθώς και με τους υπερατλαντικούς φίλους μας».

Συνεργασία, όχι «σινοκεντρική παγκόσμια τάξη»

Ο Σολτς αναφέρει ότι θέλει η Γερμανία και η ΕΕ να συνεργαστούν με την ανερχόμενη Κίνα - και στο σημαντικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής - αντί να προσπαθούν να την εξαφανίσουν.

Ταυτόχρονα, προειδοποιεί το Πεκίνο ότι δεν πρέπει να ακολουθήσει πολιτικές για «ηγεμονική κινεζική κυριαρχία ή ακόμη και σινοκεντρική παγκόσμια τάξη».

Ο Σολτς καλεί επίσης την Κίνα να σταματήσει την υποστήριξή της στη Ρωσία κατά της Ουκρανίας και να λάβει πιο κρίσιμη θέση απέναντι στη Μόσχα:

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας [Ηνωμένων Εθνών], η Κίνα φέρει ειδική ευθύνη», γράφει. «Τα ξεκάθαρα λόγια που απευθύνονται από το Πεκίνο στη Μόσχα είναι σημαντικά — για να διασφαλιστεί ότι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και οι αρχές του τηρούνται».

 

Διαβάστε ακόμη:

Παρέμβαση ΗΠΑ για τη συνεργασία Κίνας - Γερμανίας, τι απαντά το Πεκίνο

Αγριεύει η οικονομική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας

Ο Δούρειος Ίππος της Κίνας στην Ευρώπη;