Η Γερμανία δεν θα προμηθεύσει την Ουκρανία με τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς Taurus στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είναι αντίθετος με την προμήθεια των πυραύλων, επειδή θεωρεί μεγάλο το ρίσκο να καταστεί η Γερμανία μέρος του πολέμου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
«Δεν πρέπει να συνδεθούμε σε κανένα σημείο και σε κανένα μέρος με τους στόχους που μπορεί να πλήξει αυτό το σύστημα», είπε ο Σολτς για τους πυραύλους Taurus που ζητά η Ουκρανία. Για το λόγο αυτόν, δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη μία τέτοια απόφαση, εξήγησε ο Σολτς στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).
«Αυτή η σαφήνεια είναι επίσης απαραίτητη. Εκπλήσσομαι που ορισμένοι δεν συγκινούνται καθόλου, που δεν σκέφτονται καν, εάν όσα κάνουμε, μπορεί να οδηγήσουν σε συμμετοχή στον πόλεμο», εξήγησε ο Γερμανός καγκελάριος.
Οι πύραυλοι Taurus είναι από τα πιο σύγχρονα πυραυλικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι όπλα ακριβείας που μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση 500 χιλιομέτρων. Σε αυτήν την ακτίνα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα βρίσκεται και η Μόσχα. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε ήδη ζητήσει πυραύλους Taurus από τον Μάιο του περασμένου έτους, ώστε να πλήξει τις γραμμές ανεφοδιασμού του ρωσικού στρατού πίσω από τη γραμμή του μετώπου.
Ο Σολτς είχε ήδη αποφασίσει τον Οκτώβριο να μην σταλούν προς το παρόν πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία, χωρίς όμως να έχει εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του. Η επιφυλακτικότητά του εδράζεται στο φόβο ότι από το ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να πληγεί η ίδια η Γερμανία και να συρθεί έτσι σε πολεμική σύρραξη.
Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία προγραμματίζουν την παράδοση αντίστοιχων πυραύλων Scalp και Storm Shadow στην Ουκρανία, εικάζεται δε ότι τουλάχιστον η Μεγάλη Βρετανία έστειλε ειδικευμένο προσωπικό στην Ουκρανία για τον προγραμματισμό των στόχων των πυραύλων. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επίσημα.
«Αυτό που κάνουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι όσον αφορά τον έλεγχο των στόχων και την υποστήριξη του ελέγχου στόχων δεν μπορεί να γίνει στη Γερμανία», τόνισε τώρα ο Σολτς.
«Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το σύστημα, το γνωρίζουν», σημείωσε ο Σολτς, εκφράζοντας την έκπληξή του που η ερώτηση αυτή επαναλαμβάνεται συνεχώς. «Αυτό που κάνουν άλλες χώρες, που έχουν διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικές συνταγματικές δεσμεύσεις, είναι κάτι που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε με τον ίδιο τρόπο», κατέληξε ο Σολτς.