Ασφαλείς και καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το εμπόλεμο Σουδάν. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε ότι επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί με τη βοήθεια της Ιταλίας και είναι καλά στην υγεία τους. Οι δύο Έλληνες που είχαν τραυματιστεί απομακρύνθηκαν χθες Κυριακή από τη χώρα με γαλλικό αεροσκάφος προς το Τζιμπουτί.
Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 24, 2023
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.
Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias ευχαρίστησε θερμά τον Αν.ΠΘ/ΥΠΕΞ Ιταλίας 🇮🇹, Antonio Tajani, για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων & μελών οικογενειών τους από το Σουδάν https://t.co/ijMwC9knSS
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 24, 2023
«Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων από το Σουδάν, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, που έχουν κοστίσει τη ζωή, σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και τον τραυματισμό πλέον των 3.700.
Οι ελληνικές αρχές ευχαρίστησαν το Παρίσι, για τη βοήθεια που πρόσφερε στην ασφαλή απομάκρυνση, των Ελλήνων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους, για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων εγκλωβισμένων και των μελών των οικογενειών τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη προσγειωθεί σε αεροδρόμιο, στη νότια Αίγυπτο, δύο μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, με επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων.
Φωτογραφία του γαλλικού αεροσκάφους που μετέφερε τους Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους, δίνει η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.
L'opération #Soudan est en cours: un 1er avion est arrivé à Djibouti et un 2ème est en route.
— Catherine Colonna (@MinColonna) April 23, 2023
Fière de nos agents @francediplo @CdCMAE et de nos Armées, qui évacuent non seulement nos compatriotes mais des Européens et d'autres. https://t.co/jbVG4tYSgr pic.twitter.com/mm4IjVHaCr
Την ώρα που οι μάχες εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Τwitter, ανακοίνωσε ότι «οι πρώτες εκκενώσεις διπλωματών και των πολιτών μας της ΕΕ ξεκίνησαν από το Χαρτούμ» και ευχαρίστησε τόσο τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τους Ευρωπαίους διπλωμάτες «για τις συνεχείς προσπάθειες και την ανθεκτικότητά τους», όσο και τη Γαλλία «που ηγήθηκε αυτής της δουλειάς» και το Τζιμπουτί.
Η Γαλλία ξεκίνησε επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της από το Σουδάν, καθώς περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στη χώρα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση.
Συμμετοχή και άλλων χωρών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι ο στρατός της χώρας «διεξήγαγε επιχείρηση για την απομάκρυνση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από το Χαρτούμ». Περίπου 100 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων συμμετείχαν στην επιχείρηση, χάρη στην οποία «λίγοι λιγότεροι από 100» άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί ξένοι διπλωμάτες απομακρύνθηκαν από τη σουδανική πρωτεύουσα με ελικόπτερα. «Προς το παρόν» δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν οι άλλοι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν και υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες.
Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε εξηγήσει την Παρασκευή ότι η ΕΕ αυξάνει τις επαφές της προκειμένου να πετύχει εκεχειρία και να καταφέρει να απομακρύνει τους περίπου 1.500 Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονταν στο Σουδάν. Εκτός από την ΕΕ, που διαθέτει αντιπροσωπεία στο Χαρτούμ, επτά χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα και Τσεχία- διαθέτουν πρεσβείες στη σουδανική πρωτεύουσα.
Η Γερμανία ξεκίνησε την απομάκρυνση με στρατιωτικό αεροσκάφος 101 ανθρώπων από το Σουδάν, ενώ άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη θα σταλούν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών. Το αεροσκάφος της Μπούντεσβερ προσγειώθηκε στο Βερολίνο νωρίς το πρωί, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Στον κατάλογο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τα πρόσωπα που θα πρέπει να απομακρυνθούν βρίσκονταν πάνω από 300 υπήκοοι Γερμανίας. Σκοπός ήταν να μεταφερθούν επίσης εκτός χώρας υπήκοοι κρατών-εταίρων της Γερμανίας, εάν είναι εφικτό.
Η αποστολή, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μελών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, προετοιμαζόταν για μέρες. Η πρώτη πτήση θα εκτελείτο την Τετάρτη, αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας των συνθηκών στο Σουδάν.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου εκατό ανθρώπων από το Σουδάν, με φόντο διάφορες άλλες αποστολές εκκένωσης ξένων υπηκόων και διπλωματών, έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.
Και η Ιταλία κατάφερε μετά από μια μέρα αγωνιώδους αναμονής, να απομακρύνει με ασφάλεια όλους τους Ιταλούς πολίτες που ζήτησαν να φύγουν. Μαζί τους είναι και αλλοδαποί υπήκοοι. «Η Ιταλία δεν αφήνει κανέναν πίσω» δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Μελόνι.
«Μια χούφτα» Ολλανδοί απομακρύνθηκαν με γαλλικό αεροσκάφος, ενώ άλλη ομάδα συμπολιτών τους έφυγε από το Χαρτούμ οδικώς με κομβόι του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χούκστρα, ο οποίος ήλπιζε να υπάρξει και νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο Χούκστρα έκανε λόγο για «μια ιδιαίτερα περίπλοκη επιχείρηση».
Η Σουηδία έστειλε περίπου 150 στρατιώτες για να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες της, σύμφωνα με το σουηδικό υπουργείο Άμυνας, ενώ η Νορβηγία ανακοίνωσε την απομάκρυνση των διπλωματών της από το Χαρτούμ.
Επίσης, η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της διπλωματικής αποστολής της χώρας και απέσυρε τους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στο αφρικανικό κράτος, ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω Twitter ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Οι καναδικές αρχές προσπαθούν να προσφέρουν υποστήριξη στους σουδανούς που εργάζονται για την διπλωματική τους αποστολή, πρόσθεσε ο Τριντό εν μέσω του συνεχιζόμενου χάους.
O Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας απομάκρυναν με επιτυχία το διπλωματικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν. Η Ιρλανδία από την πλευρά της ανέφερε ότι ξεκίνησε η «διαδικασία εκκένωσης» για την απομάκρυνση των πολιτών της.
Επίσης η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα. Η εκκένωση αυτή έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας «την ασφαλή άφιξη» 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών.
Η Ιορδανία θα χρησιμοποιήσει την ίδια οδό, ενώ και άλλοι πολίτες ξένων χωρών έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά θάλασσα.
Το Ιράκ επεσήμανε ότι απομάκρυνε 14 πολίτες του από το Χαρτούμ «προς ασφαλές σημείο στο Πορτ Σουδάν», διαβεβαιώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των υπολοίπων.
Η Αίγυπτος ξεκίνησε χθες τη μεταφορά των πολιτών της από το Πορτ Σουδάν και το Ουάντι Χάλφα, στον βορρά του Σουδάν. Νωρίτερα, προέτρεψε τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στο Χαρτούμ να παραμείνουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Το Κάιρο τόνισε ότι χρειάζεται να οργανωθεί προσεκτικά μια ασφαλής επιχείρηση ώστε οι 10.000 Αιγύπτιοι που ζουν στο Σουδάν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ο Λίβανος επεσήμανε ότι 60 από τους πολίτες του επίσης αποχώρησαν από το Χαρτούμ οδικώς και είναι «ασφαλείς».
Η πρεσβεία της Τυνησίας στο Χαρτούμ είχε σημειώσει χθες ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των μελών της τυνησιακής κοινότητας του Σουδάν θα ξεκινήσει σήμερα.
Η Λιβύη, που συνορεύει με το Σουδάν, ανακοίνωσε μέσω της πρεσβείας της στο Χαρτούμ την απομάκρυνση 83 Λίβυων από την πρωτεύουσα προς το Πορτ Σουδάν.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες δια ξηράς «περνώντας από μια τρίτη χώρα». Η απομάκρυνση περίπου 600 Τούρκων ξεκίνησε σήμερα από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και από το Ουάντ Μαντάνιμ μια πόλη 200 χιλιόμετρα νοτίως της σουδανικής πρωτεύουσας. Η εκκένωση της συνοικίας Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεοτέρας» λόγω μιας έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των Τούρκων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία.
Το δίκτυο TBS της Ιαπωνίας μετέδωσε ότι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, ανάμεσά τους και Ιάπωνες πολίτες, και οι οικογένειές τους θα απομακρυνθούν από την εμπόλεμη χώρα ήδη από σήμερα.
Στην Ινδονησία η κυβέρνηση «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απομακρύνει τους Ινδονήσιους πολίτες από το Σουδάν», επεσήμανε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η Ινδία σημείωσε ότι συνεργάζεται «στενά με διάφορους εταίρους προκειμένου να διασφαλίσει τη μεταφορά με ασφάλεια των Ινδών που είναι αποκλεισμένοι στο Σουδάν και οι οποίοι επιθυμούν να απομακρυνθούν». Εξάλλου ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συντονίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση των Κινέζων διπλωματών.
Ελβετία: Έκλεισε την πρεσβεία στο Χαρτούμ
Η Ελβετία έκλεισε την πρεσβεία της στο Χαρτούμ και απομάκρυνε τα μέλη του προσωπικού της και τις οικογένειές τους εξαιτίας της επιδείνωσης της ασφάλειας στο Σουδάν, ανακοίνωσε μέσω του Twitter το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η απομάκρυνση των μελών του προσωπικού της ελβετικής πρεσβείας και των οικογενειών τους «κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία με τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τη Γαλλία». Δεν έκανε γνωστό πόσοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν.
Οι σφοδρές μάχες έχουν παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο Χαρτούμ, με το αεροδρόμιο να είναι εκτός λειτουργίας και κάποιοι δρόμοι απροσπέλαστοι.
Ο ΟΗΕ και ξένες χώρες έχουν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές -τον τακτικό στρατό του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταλ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί — να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει και να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για τους αμάχους αλλά και για τη διέλευση βοήθειας.
Με το αεροδρόμιο κλειστό και τον εναέριο χώρο μη ασφαλή χιλιάδες αλλοδαποί – ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε πρεσβείες, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές-στο Χαρτούμ και αλλού στο Σουδάν δεν μπορούν να φύγουν.