Σουδάν: Εικόνες φρίκης περιγράφει Έλληνας γιατρός που επέστρεψε από την «κόλαση» του εμφυλίου
AP
AP

Σουδάν: Εικόνες φρίκης περιγράφει Έλληνας γιατρός που επέστρεψε από την «κόλαση» του εμφυλίου

Τις εικόνες φρίκης που αντίκρισε στο Σουδάν περιγράφει ο ελληνικής υπηκοότητας γυναικολόγος Μάκης Ουανής, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα τη Μεγάλη Παρασκευή για να γιορτάσει το Πάσχα, καθώς εκεί βρίσκεται η οικογένειά του.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο γιατρός περιέγραψε την «κόλαση» του εμφυλίου από την οποία διασώθηκε, καθώς χθες επέστρεψε στην Ελλάδα: «Αυτά που είδα στον δρόμο δεν περιγράφονται. Ξυπνάω στον ύπνο μου ιδρωμένος. Σκυλιά να τρώνε πτώματα, δεν υπήρχε κάποιος να τους σκεπάσει».

«Στον δρόμο βλέπεις διαλυμένα πτώματα. Τα τανκς, τα αυτοκίνητα είναι καμμένα από τις σφαίρες και οι αντάρτες μπαίνουν και στα σπίτια. Έχουν σκοπό να κλέψουν λεφτά, αυτοκίνητα, σταυρούς, ρολόγια» συνέχισε τη συγκλονιστική περιγραφή του για όσα συμβαίνουν στο Σουδάν.

Νοίκιασε λεωφορείο με άλλα 40 άτομα για να «αποδράσει» από την κόλαση

Ο γυναικολόγος από το Σουδάν εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο βγήκε από τη χώρα οδικώς προς Αίγυπτο με λεωφορείο το οποίο νοίκιασε μαζί με άλλα 40 άτομα.

«Έμαθα ότι μπορούσα να πάω οδικώς στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι πολύ επικίνδυνος και μακρύς δρόμος, αλλά δεν είχα άλλο τρόπο. Άρχισα να διαπραγματεύομαι με άλλα 40 άτομα να νοικιάσουμε λεωφορείο που διανύει αυτή την απόσταση.

Ο δρόμος είναι πολύ χάλια, δεν μπορείς να πας με πάνω από 40, υπάρχει ο κίνδυνος να συναντήσεις και αντάρτες στον δρόμο, αλλά είναι πιο εύκολο να πας με λεωφορείο παρά με ΙΧ. Γιατί μπορεί να σε σταματήσουν, να σου πάρουν τα λεφτά, το αυτοκίνητο και να σε αφήσουν εκεί» είπε αρχικά και συνέχισε στην περιγραφή του:

«Το νοικιάσαμε. Μάθαμε ότι αυτά τα λεωφορεία ξεκίνησαν με 200 σουδανικές λίρες και σήμερα το πρωί μάθαμε ότι είχε φτάσει 7000 λίρες το άτομο, που αντιστοιχεί σε μισθούς ενός χρόνου. Δεν σε παίρνουν αν πάρεις βαλίτσα μαζί σου, το πολύ ένα μικρό σακβουαγιάζ με 2-3 πουκάμισα και ένα τσαντάκι με νερά και σάντουιτς, γιατί στον δρόμο δεν θα βρεις τίποτα, είναι η Σαχάρα και η θερμοκρασία είναι 45 βαθμοί. Από το Χαρτούμ μέχρι τα σύνορα του Σουδάν είναι 15 ώρες, 200 χλμ. Από τα σύνορα του Σουδάν μέχρι την Αίγυπτο είναι άλλες 17 ώρες. Φτάσαμε εκεί και μείναμε μια ολόκληρη ημέρα για τον έλεγχο των διαβατηρίων, διότι φτάσαμε μαζί γύρω στα 20 λεωφορεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μας σταμάτησαν μία φορά μόνο στη διαδρομή. Είμαστε τυχεροί γιατί ξεκινήσαμε βράδυ. Είδαν ότι στο λεωφορείο είχε γυναίκες και μικρά παιδιά και δεν έκαναν τίποτα, αλλά μας έπιασε τρέμουλο με τα όπλα στην πλάτη». παραδεχόμενος ότι «αν μου έλεγες να ξανακάνω αυτή τη διαδρομή δεν θα το έκανα».

Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 13 Έλληνες

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τον απεγκλωβισμό άλλων 13 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους. Τα 13 άτομα έφτασαν αργά το βράδυ της Τρίτης με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας ενώ ανάμεσα στους απεγκλωβισθέντες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνεται ο Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.

Στο μεταξύ, τον δρόμο προς την πατρίδα θα πάρει σήμερα, Τετάρτη, η νέα ομάδα Ελλήνων που απεγκλωβίστηκε από το Σουδάν τις προηγούμενες ώρες.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ το δεύτερο αεροσκάφος C-27 με τη μεταφορά των Ελλήνων από το Σουδάν αναμένεται να προσγειωθεί στις 4 το απόγευμα στο Αεροδρόμιο της Τανάγρας. Πρόκειται για το αεροσκάφος το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο και προσγειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Τζιμπουτί. Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας κατευθύνεται ήδη προς την Άκαμπα της Ιορδανίας.

Αυτή θα είναι η δεύτερη επιχείρηση μεταφοράς Ελλήνων από το Σουδάν, καθώς το πρωί της Τρίτης προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το πρώτο C-27 μεταφέροντας 17 άτομα.

Επιτυχημένα τα χειρουργεία για τους δύο τραυματίες

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα χειρουργεία στα οποία υπεβλήθησαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο οι δύο Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και επαναπατρίστηκαν από το Τζιμπουτί, χθες Τρίτη 25 Απριλίου 2023.

Αμέσως μετά την προσγείωση στην Ελλάδα, οι δύο Έλληνες τραυματίες, 59 και 42 ετών, διακομίσθηκαν στο 401, όπου υπεβλήθησαν άμεσα από ομάδα ειδικών χειρουργών σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους.

Μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή. Ο 59χρονος παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ο 42χρονος νοσηλεύεται σε θάλαμο νοσηλείας.

Διαβάστε επίσης:

Επιτυχημένα τα χειρουργεία των δύο Ελλήνων τραυματιών που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Επιχείρηση διάσωσης από το Σουδάν: Ακόμα 13 Έλληνες απομακρύνθηκαν, 80 παραμένουν στο Χαρτούμ