Σε ένα απέραντο πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το Σουδάν με τον πόλεμο για τη διεκδίκηση της εξουσίας να συνεχίζεται και τον κόσμο να βρίσκεται σε καθεστώς lockdown στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Μια κάτοικος της πρωτεύουσας του Σουδάν είπε στο BBC ότι δεν έχει άλλο πόσιμο νερό καθώς οι μάχες μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων μαίνεται στο Χαρτούμ για τέταρτη ημέρα. «Σήμερα το πρωί ξεμείναμε», είπε η γυναίκα, προσθέτοντας ότι έκρυβε ένα μπουκάλι αποκλειστικά για το δίχρονο παιδί της.
Οι κάτοικοι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους, αγωνιώντας μήπως σκοτωθούν από τους απανωτούς πυροβολισμούς. Μαζί με τον απόλυτο πανικό, ζουν στο σκοτάδι κι έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρεύματος και νερού, ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται για τέταρτη μέρα και τη ζωή τους έχουν χάσει περίπου 185 άμαχοι.
Σφοδροί βομβαρδισμοί και μαύρος καπνός διακρίνονται γύρω από το αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ και ακριβώς δίπλα στο στρατιωτικό αρχηγείο, καθώς αναφέρονται τανκς σε ορισμένους δρόμους.
Η ΠτΔ επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Νουβίας
Με αφορμή τις αιματηρές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σουδάν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα και του εξέφρασε το ενδιαφέρον και την ανησυχία της για την ασφάλεια των Ελλήνων που ζουν εκεί.
Ο Μητροπολίτης Νουβίας ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επικοινωνία και την ενημέρωσε για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Χαρτούμ.
Συμφωνήθηκε 24ωρη κατάπαυση του πυρός
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 185 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έχει εκτροχιάσει ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.
Ο επικεφαλής των ΔΤΥ στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από την αρχή των μαχών, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.
Σε καταχώρισή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας» με αυτό που αποκαλούν νέα επανάσταση.
Τι προκάλεσε τη βία;
Η ένταση συσσωρευόταν εδώ και μήνες μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι οποίες ανέτρεψαν από κοινού μια πολιτική κυβέρνηση με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.
Η τριβή κορυφώθηκε από ένα διεθνώς υποστηριζόμενο σχέδιο για την έναρξη μιας νέας μετάβασης με πολιτικά κόμματα. Μια τελική συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί νωρίτερα τον Απρίλιο, κατά την τέταρτη επέτειο της ανατροπής του επί μακρόν κυβερνώντος απολυταρχικού Όμαρ αλ Μπασίρ σε μια λαϊκή εξέγερση.
Τόσο ο στρατός όσο και οι RSF έπρεπε να παραχωρήσουν την εξουσία βάσει του σχεδίου και δύο ζητήματα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα: το ένα ήταν το χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωση των RSF στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις, το δεύτερο ήταν το πότε ο στρατός θα τεθεί επίσημα υπό πολιτική εποπτεία.
Όταν ξέσπασαν οι μάχες στις 15 Απριλίου, και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για την πρόκληση της βίας. Ο στρατός κατηγόρησε τις RSF για παράνομη κινητοποίηση τις προηγούμενες ημέρες και οι RSF, καθώς κινούνταν σε καίριες στρατηγικές τοποθεσίες στο Χαρτούμ, είπαν ότι ο στρατός είχε προσπαθήσει να καταλάβει την πλήρη εξουσία σε μια συνωμοσία με τους πιστούς του Μπασίρ.
Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες στο πεδίο;
Οι πρωταγωνιστές στη διαμάχη για την εξουσία είναι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αρχηγός του στρατού και ηγέτης του κυβερνητικού συμβουλίου του Σουδάν από το 2019, και ο αναπληρωτής του στο συμβούλιο, ο αρχηγός της RSF στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, ευρέως γνωστός ως Χεμεντι.
Καθώς αναπτυσσόταν το σχέδιο για μια νέα μετάβαση, ο Χεμέντι ευθυγραμμίστηκε στενότερα με πολιτικά κόμματα από έναν συνασπισμό, τις Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή (FFC), που μοιράστηκαν την εξουσία με τον στρατό μεταξύ της ανατροπής του Μπασίρ και του πραξικοπήματος του 2021.
Διπλωμάτες και αναλυτές δήλωσαν ότι αυτό ήταν μέρος μιας στρατηγικής του Χεμέντι για να μετατραπεί σε πολιτικό πρόσωπο. Τόσο το FFC όσο και αυτός, ο οποίος έγινε πλούσιος μέσω της εξόρυξης χρυσού και άλλων επιχειρήσεων, τόνισαν την ανάγκη να παραγκωνιστούν οι πιστοί στον Μπασίρ που πρόσκεινται στους ισλαμιστές και οι βετεράνοι που είχαν ανακτήσει τα ερείσματά τους μετά το πραξικόπημα και έχουν βαθιές ρίζες στον στρατό.
Μαζί με ορισμένες φιλοστρατιωτικές παρατάξεις ανταρτών που επωφελήθηκαν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2020, οι πιστοί του Μπασίρ αντιτάχθηκαν στη συμφωνία για μια νέα μετάβαση.
Τι διακυβεύεται;
Η λαϊκή εξέγερση είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι το Σουδάν και ο πληθυσμός των 46 εκατομμυρίων κατοίκων του θα μπορούσε να βγει από δεκαετίες απολυταρχίας, εσωτερικών συγκρούσεων και οικονομικής απομόνωσης υπό τον Μπασίρ.
Η σύγκρουση θα μπορούσε όχι μόνο να καταστρέψει αυτές τις ελπίδες αλλά και να αποσταθεροποιήσει μια ασταθή περιοχή που συνορεύει με το Σαχέλ, την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.
Θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στον ανταγωνισμό για επιρροή στην περιοχή μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταξύ περιφερειακών δυνάμεων που έχουν φλερτάρει διαφορετικούς παράγοντες στο Σουδάν.
Διαβάστε σχετικά:
Ποιος είναι ο ρόλος των διεθνών παραγόντων;
«Στο επίκεντρο» οι εγκλωβισμένοι Έλληνες
Εντείνεται η αγωνία για τους Έλληνες που βρίσκονται «σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης», όπως γνωστοποίησε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταξύ των εγκλωβισμένων βρίσκονται και δύο παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα:
Σουδάν: Διατάχτηκε διάλυση της παραστρατιωτικής ομάδας - Αγωνία για τους Έλληνες
Μαρτυρίες εγκλωβισμένων Ελλήνων στο Σουδάν: «Ελπίζουμε σε ένα θαύμα»