Την ευθύνη για την ήττα των Συντηρητικών ανέλαβε ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον λαό της Βρετανίας ενώ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές της Πέμπτης.
Συγκεκριμένα, ο Σούνακ είπε:
«Καλημέρα σε όλους Θα συναντηθώ με τον βασιλιά Κάρολο για να παραιτηθώ επίσημα από πρωθυπουργός.
Στη χώρα θα ήθελα να πω αρχικά ένα συγγνώμη. Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη δουλειά αλλά στείλατε ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μόνη που μετράει.
Άκουσα τον θυμό σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την απώλεια. Προς όλους τους υποψήφιους και τους υπεύθυνους της εκστρατείας των Συντηρητικών που εργάστηκαν ακούραστα, αλλά χωρίς επιτυχία, λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να αποδώσουμε αυτό που άξιζαν οι προσπάθειές σας».
Επίσης, σχετικά με την παραίτησή του διευκρίνισε ότι αυτή δεν θα γίνει άμεσα αλλά «όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων αντικατασταστών μου»
«Με λυπεί που θα βρεθούν εκτός βουλής άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά για τα δικαιώματα των ανθρώπων» πρόσθεσε ο κ. Σούνακ καθώς οι Συντηρητικοί έχασαν 250 έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στη Βρετανία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτή είναι μια δύσκολη ημέρα στο τέλος μίας σειράς δύσκολων ημερών».
Συνοψίζοντας τα επιτεύγματά του ως πρωθυπουργός, στάθηκε στη μείωση του πληθωρισμού και στη στήριξη της Ουκρανίας.
Παρά τις πολιτικές διαφωνίες, χαρακτήρισε τον νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ «αξιοπρεπή» άνθρωπο που νοιάζεται για τα κοινά, τον οποίο και σέβεται. Είπε δε ότι ο διάδοχός του στην Ντάουνινγκ Στριτ αξίζει την κατανόηση του κόσμου καθώς θα κάνει μαζί με την οικογένειά του αυτή την «τεράστια μετάβαση» στο κορυφαίο πολιτικό αξίωμα της χώρας.
Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του πριν αναχωρήσει για το Παλάτι ώστε να υποβάλει στον βασιλιά επισήμως την παραίτηση από την πρωθυπουργία τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης ενός γόνου μεταναστών στην ηγεσία της χώρας.
«Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ιδέα του ποιοι είμαστε, σε αυτό το όραμα καλοσύνης, αξιοπρέπειας και ανεκτικότητας που πάντα ήταν ο βρετανικός τρόπος», σημείωσε.