Την πρώτη του δήλωση σχετικά με την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από το βουλευτικό του αξίωμα έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την πολιτική του στον τομέα της τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι απέρριψε αίτημα του πρώην πρωθυπουργού να παρέμβει στη διαδικασία απόφασης για απονομή τίτλων τιμής και ευγενείας.
Κληθείς να σχολιάσει την αποκάλυψη ότι της παραίτησης Τζόνσον είχε προηγηθεί η απόρριψη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων οκτώ εκ των ονομάτων που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός για απονομή τιμητικών τίτλων, ο νυν πρωθυπουργός απάντησε:
«Αναφορικά με τους τίτλους τιμής και τον Μπόρις Τζόνσον, ο Μπόρις Τζόνσον μου ζήτησε να κάνω κάτι που δεν ήμουν διατεθειμένος να κάνω, διότι δεν θεώρησα πως ήταν σωστό. Αυτό ήταν είτε να αγνοήσω την επιτροπή διορισμών της Βουλής των Λόρδων ή να δώσω υποσχέσεις για κάποιους ανθρώπους. Δεν ήμουν διατεθειμένος να το κάνω αυτό. Όπως είπα, δε θεώρησα πως ήταν σωστό. Και αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, ας είναι», σύμφωνα με το skai.gr.
Μετά από χειροκρότημα από το ακροατήριο σε αυτό το σημείο, ο κ. Σούνακ πρόσθεσε πως είχε πει ότι θέλει να λειτουργεί διαφορετικά ως πρωθυπουργός και αυτό κάνει.
Σημειώνεται ότι στη μακροσκελή δήλωση παραίτησης την Παρασκευή ο Μπόρις Τζόνσον συμπεριέλαβε και επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσίας του κ. Σούνακ.
Εντός της ημέρας συνέρχεται δε η Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων για να κλείσει την έρευνα περί παραπλάνησης του κοινοβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό αναφορικά με το σκάνδαλο partygate, έρευνα που στάθηκε και η αφορμή για την παραίτηση.
Στο δρόμο της άμεσης παραίτησης από τη βουλευτική έδρα συνόδευσαν τον Μπόρις Τζόνσον δύο στενοί του σύμμαχοι, η Ναντίν Ντόρις και ο Νάιτζελ Άνταμς.
Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ κάλεσε τον Ρίσι Σούνακ να βρει το θάρρος να προκηρύξει εκλογές εν μέσω της αναστάτωσης στο Συντηρητικό Κόμμα.
Στην ομιλία του περί τεχνολογίας ο κ. Σούνακ είπε μεταξύ άλλων ότι φιλοδοξία του είναι «να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο η καλύτερη χώρα στον κόσμο για τον τομέα της τεχνολογίας».
Για ακόμα μία φορά στάθηκε στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακές δυνατότητες», αλλά και ανάγκη επενδύσεων στην ασφαλή χρήση της τεχνολογίας αυτής.
Συμπλήρωσε ότι θέλει να καταστήσει το Η.Β. θεωρητικό αλλά και γεωγραφικό κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Επανέλαβε ότι η χώρα θα φιλοξενήσει την πρώτη διεθνή σύνοδο για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση συνομιλεί με επιχειρήσεις του τομέα για γρήγορη πρόσβαση στα τεχνολογικά τους μοντέλα.