«Η στήριξη του Ηνωμένου Βασίλειο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό τα Ηνωμένα Έθνη προς την κατεύθυνση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ακλόνητη», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, σε επιστολή του προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στην επιστολή, ο κ. Σούνακ αφού συγχαίρει τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, καθορίζεται από τους ιστορικούς δεσμούς, τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και το κοινό όραμα για το μέλλον.
Ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, μέσα από την οποία «εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στενότερων σχέσεων των δύο χωρών, τις οποίες προωθήσατε καθοριστικά όταν ήσασταν Υπουργός Εξωτερικών».
Το διμερές Μνημόνιο Συναντίληψης, πρόσθεσε ο βρετανός Πρωθυπουργός, θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε τομείς όπως η ασφάλεια, η οικονομία και η εκπαίδευση.
Αναφερόμενος στις ιστορικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ο Ρίσι Σούνακ, εξήρε ανάμεσα σε άλλα τη συνεισφορά των 300 χιλιάδων Κυπρίων της διασποράς, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και για τις δύο χώρες στη διάρκεια των χρόνων. Συνεισφορά, η οποία, όπως αναφέρει, τιμήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.
Στην επιστολή, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημειώνει την ίδια στιγμή την ισχυρή δέσμευση του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να συνδράμει στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπό την ιδιότητά του ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.