Η εμφάνιση ενός έμπειρου Αμερικάνου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και η αρχική μετριοπαθής στάση του προδιέθετε για μία λιγότερο ταραχώδη σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Η αναθέρμανση της διαμάχης τους που αχνοφαίνεται, με το εμπόριο και το διαδίκτυο στο επίκεντρο, μπορεί να έχει ευρύτερες συνέπειες.
Η σύγκρουση με την Κίνα αποτέλεσε ένα, από τα λίγα, σταθερά χαρακτηριστικά της τετραετίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είτε επρόκειτο για την εμφάνιση του κορονοϊου και τις ευθύνες του Πεκίνου, είτε για τις εμπορικές πρακτικές, είτε για την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων.
Η περίπτωση της απαγόρευσης της δημοφιλούς εφαρμογής του TikTok συγκέντρωσε τεράστια προσοχή παγκοσμίως. Μετά τη συντριπτική του ήττα του Τραμπ, τα βλέμματα του Πεκίνου ήταν στραμμένα στη νέα διοίκηση.
Η προεδρία Μπάιντεν ξεκίνησε με την παύση της διαδικασίας εναντίον των δικαστικών μέτρων για την αναγκαστική πώληση των μετοχών του TikTok. Ήταν αυτό ένα σημάδι πως ο Λευκός Οίκος θα ακολουθούσε μία άλλη κατεύθυνση;
Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είχαν εναντιωθεί στις πρακτικές του Τραμπ, προτείνοντας να δοθεί έμφαση στη διαφάνεια, παρά στις απαγορεύσεις. Απ’ ότι φαίνεται όμως, αποτελούσε μία ανακωχή σε μία διαμάχη που προμηνύεται μαραθώνια.
Οι τελευταίες τοποθετήσεις του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που εξέφραζε τη βαθύτατη ανησυχία του για τη στάση της Κίνας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ξινγιάνγκ, το Χονγκ Κόνγκ, την Ταϊβάν αλλά και το Θιβέτ, αλλά και τη συνέχιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του Πεκίνου έδειξε κάτι διαφορετικό.
Η στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα του εμπορίου, που αποτελεί το βασικό διακύβευμα, έδειξε την ουσιαστική συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, όταν πρόσφατα κινήθηκαν διαδικασίες εναντίον κινέζικων τηλεπικοινωνιακών εταιριών για θέματα ασφάλειας, ενώ μπήκαν σε «μαύρη λίστα» επτά τεράστιες κινέζικες εταιρίες υπολογιστών. Είχε προηγηθεί επίσης η ένταξη στα διοικητικά μέτρα του κολοσσού της Huawei.
Αντίθετα με την περίπτωση της Ρωσίας, που η νέα προεδρία άλλαξε, ριζικά μάλλον, στάση, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να βαδίζει πάνω στο καθεστώς των σχέσεων με τη Κίνα, που είχε εμπεδωθεί τα τελευταία χρόνια. Η διακομματική συναίνεση για το ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι καθοριστικός παράγοντας.
Αν και η Κίνα πλέον το συνειδητοποίει ξεκάθαρα, δεν φαίνεται διατεθειμένη να το δεχθεί. Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν θα επηρεάσει τη στάση της σε θέματα που είχε επιτευχθεί μία, ενδεχομένως προσωρινή, ταύτιση απόψεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Πέρα από το ζήτημα του Αφγανιστάν, μετά την πρόσφατη απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, δύο κράτη παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη των σχέσεων των δύο μεγάλων δυνάμεων. Η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.