Περισσότεροι από 30 αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων δυτικών χωρών και συμμάχων του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στο Παρίσι την Τρίτη (11/03) χωρίς τους Αμερικανούς ομολόγους τους, επιδιώκοντας να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεδομένης της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της προσέγγισης με τη Μόσχα.
Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των 34 αρχηγών στρατού, συμπεριλαμβανομένων των μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, ήταν μια σπάνια - και ενδεχομένως πρωτοφανής - σύγκληση χωρίς τις ΗΠΑ.
Αναλυτικότερα, το Reuters αναφέρει ότι οι συνομιλίες αποσκοπούσαν εν μέρει στην αξιολόγηση των επιλογών και των δυνατοτήτων για την εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων, και στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης στρατιωτικής ισχύος του Κιέβου.
«Το πολιτικό μήνυμα είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μαζί και χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε και το πρόβλημα με τη Ρωσία είναι ότι πρέπει να υπάρχει αποτροπή», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η συνάντηση ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας προσχεδιασμός.
Όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν προσκλήθηκαν, σε ένα σκόπιμο μήνυμα ότι η Ευρώπη και άλλοι εταίροι θα μπορούσαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει απομακρυνθεί από τους συμμάχους.
Μάλιστα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παρουσία χωρών όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, δείχνει μια βαθύτερη δυσφορία μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων της Ουάσινγκτον.
Δεν υπάρχει θέμα αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας
Ο Τραμπ ασκεί τεράστια πίεση στην Ουκρανία για να συμφωνήσει σε ειρήνη. Έχει υποστηρίξει, ακόμη και πριν από τις συνομιλίες, πολλές από τις απαιτήσεις της Ρωσίας, όπως η άρνηση να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ.
Πριν από τις συνομιλίες, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού τόνισε πόσο σημαντικός είναι ένας ισχυρός ουκρανικός στρατός για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Η αποστρατιωτικοποίηση είναι ένα από τα λίγα ρωσικά αιτήματα για τα οποία ο Τραμπ δεν πίεσε την Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα ήθελε να παραμείνει έτσι.
«Η προτεραιότητα είναι να σκεφτούμε πώς θα πρέπει να είναι ο ουκρανικός στρατός στο μέλλον, με βάση την αρχή ότι η πρώτη εγγύηση ασφαλείας παραμένει ο ουκρανικός στρατός», δήλωσε ο Λεκορνού σε συνέδριο ασφαλείας στο Παρίσι. «Θα αρνηθούμε οποιαδήποτε μορφή αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας», είπε
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι επιθυμεί την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο λέει ότι κάτι τέτοιο θα το εξέθετε σε περαιτέρω επιθέσεις.