Το δάνειο ύψους 15,2 δισεκ. ευρώ που είχε χορηγηθεί στην Ελλάδα το 2010 από την κρατική τράπεζα Kreditanstalt für Wiederaufbau (ΚfW) (Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση), κίνηση που είχε επικριθεί στη Γερμανία, τελικά απέφερε στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι το 2019 έσοδα 443 εκατ. ευρώ από τόκους, σύμφωνα με τo νέο τεύχος του Spiegel.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση, την οποία υπέβαλε o Φάμπιο Ντε Μάζι, βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Συνεπώς, το μέσο επιτόκιο του γερμανικού δημοσίου χρέους μειώθηκε από 4,24 σε 1,5% κατά τα έτη 2008-2018. Τα χαμηλά επιτόκια της κεφαλαιαγοράς ανακουφίζουν σημαντικά τους δημόσιους προϋπολογισμούς, αφ' ης στιγμής τα νεότερα δάνεια κοστίζουν όλο και λιγότερο.
Επισημαίνεται στο άρθρο επίσης πως οι χώρες της Ευρωζώνης επίσης ωφελήθηκαν σε σημαντικό βαθμό, καθώς το μέσο επιτόκιο μειώθηκε από 4,59 σε 2,11%, όπως αναφέρεται στην απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, η περίοδος προσδιορισμού του επιτοκίου για το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε από 6,26 σε 6,93 έτη. Και αυτό ανακουφίζει επίσης τον προϋπολογισμό, επειδή το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ