Σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» απομυθοποιεί τον ρόλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ως πράκτορα της KGB τον καιρό που ήταν στη Δρέσδη.
Φόβος και τρόμος (;)
Ο «θρύλος» λέει πως ο Πούτιν τη δεκαετία του ΄80 συμμετείχε σε μια άκρως απόρρητη αποστολή στην Ανατολική Γερμανία ως νεαρός αξιωματικός της διαβόητης KGB. Από τον σταθμό της υπηρεσίας στη Δρέσδη, φέρεται να διατηρούσε επαφές με αριστερούς τρομοκράτες που ανήκαν στην παράταξη Κόκκινος Στρατός (RAF) στη Δυτική Γερμανία, παρέχοντάς τους τόσο όπλα όσο και οδηγίες.
Φέρεται δε πως ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της KGB, της Στάζι και της RAF καταστρώνοντας επιθέσεις εναντίον επιφανών στόχων - όπως τη δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, Άλφρεντ Ηερχάουζεν.
Η ιστορία «μπάζει»...
Το εν λόγω αφήγημα για τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις του Πούτιν με τη RAF βρίσκεται σε δύο πασίγνωστα βιβλία για τη ζωή του - συμπεριλαμβανομένου του μπεστ σέλερ «Οι άνθρωποι του Πούτιν» της Βρετανίδας δημοσιογράφου Κάθριν Μπέλτον. Ο ίδιος πληροφοριοδότης προφανώς χρησίμευσε ως πηγή και στα δύο έργα: πρόκειται για ένα φερόμενο πρώην – ανώνυμο - μέλος της RAF.
Για αρκετό καιρό, οι ειδικοί προβληματίζονταν για το ποια μπορούσε να είναι η πηγή της ιστορίας της RAF. Τώρα, όπως φαίνεται, το μυστήριο έχει λυθεί: Το εν λόγω πρόσωπο πιστεύεται ότι είναι ο Dietmar C. από το Ντίλινγκεν, μια πόλη της δυτικής Γερμανίας.
Το γεγονός αυτό ίσως αποδειχθεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την αξιοπιστία της αφήγησης του Πούτιν. Αποδεικνύεται ότι ο C., σήμερα 71 ετών, υπήρξε πολλά πράγματα στην πολυτάραχη ζωή του: χίπης, ληστής τραπεζών, βασική πηγή αμφισβητήσιμων αποκαλύψεων - αλλά είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν ήταν ποτέ μέλος της RAF. Αντίθετα, θεωρείται διαβόητος παραμυθάς και έχει αρκετές προηγούμενες καταδίκες, μεταξύ άλλων για ψευδείς δηλώσεις.
Η υπόθεση αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα με ορισμένες αναφορές που έχουν γίνει σχετικά με το παρελθόν του Πούτιν στην KGB. Από τότε που ο πρώην κατάσκοπος ανέβηκε στην ηγεσία της Ρωσίας, ερευνητές, δημοσιογράφοι και βιογράφοι «χτενίζουν» τα χρόνια της υπηρεσίας του στην Ανατολική Γερμανία από το 1985 έως το 1990.
Υπερκατάσκοπος ή υπαλληλάκος;
Στην ανυπομονησία να βρουν νέες λεπτομέρειες, η πραγματικότητα και η μυθοπλασία έχουν μερικές φορές θολώσει, και κάπου στην πορεία, ο άνθρωπος από το Λένινγκραντ απέκτησε τη φήμη ότι ήταν ένας σοβιετικός σούπερ πράκτορας.
Η βιβλιογραφία είναι γεμάτη από εικασίες σχετικά με χολιγουντιανές ειδικές αποστολές στις οποίες φέρεται να συμμετείχε ο Πούτιν: μια μυστική επιχείρηση για την ανατροπή της κυβέρνησης της Ανατολικής Γερμανίας, τη δημιουργία ενός δικτύου πρακτόρων που αποτελούνταν από αποστάτες υπαλλήλους της Στάζι ή τον εκβιασμό ενός ερευνητή τοξικών υλικών, στον οποίο επρόκειτο να φυτευτεί πορνογραφικό υλικό.
Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για αυτές τις ιστορίες. Στα αρχεία της Στάζι που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο λίγες σελίδες στις οποίες αναφέρεται καν ο Πούτιν. Καλύπτουν μάλλον μπανάλ γεγονότα, όπως ευχές για γενέθλια, διοικητικά θέματα ή γερμανοσοβιετικές βραδιές φιλίας, αποτυπωμένες σε ελαφρώς ξεθωριασμένες φωτογραφίες.
Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο λίγα στοιχεία γι' αυτόν στους ίδιους τους φακέλους παρέχει λόγους για εικασίες: Ήταν οι αποστολές του Πούτιν τόσο εκρηκτικές ώστε όλα τα ίχνη του διαγράφηκαν σταθερά από τα επίσημα έγγραφα; Ή μήπως στην πραγματικότητα εκτελούσε απλώς εργασίες ρουτίνας που ήταν απλώς πολύ ασήμαντες για να αρχειοθετηθούν από τη Στάζι;
Σύμφωνα με τον Χορστ Γέμλιχ, τον επικεφαλής σύμβουλο του τελευταίου επικεφαλής της Στάζι στη Δρέσδη, ο Πούτιν έπαιξε μόνο ένα μικρό ρόλο στον γειτονικό σταθμό της KGB. Ο Πούτιν ήταν περισσότερο ένα «παιδί για τα θελήματα» στον περιφερειακό σταθμό της KGB, δήλωσε ο Γέμλιχ στο DER SPIEGEL.