Η Σρι Λάνκα ξεκίνησε από σήμερα καθημερινές διακοπές ρεύματος διάρκειας δέκα ωρών σε όλη τη χώρα καθώς στην έλλειψη καυσίμων ήρθε να προστεθεί η μειωμένη λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών.
Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά την ανεξαρτησία του το 1948 εξαιτίας της έλλειψης ξένων νομισμάτων, απαραίτητων για τις εισαγωγές.
Η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης ανακοίνωσε ότι οι καθημερινές διακοπές ρεύματος θα φτάσουν τις 10 ώρες ημερησίως από 7 που ήταν από τις αρχές Μαρτίου, λόγω της έλλειψης καυσίμων για την τροφοδότηση των θερμικών γεννητριών.
Περισσότερο από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σρι Λάνκα προέρχεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, όμως το επίπεδο των υδάτων στις περισσότερες δεξαμενές έχει περιοριστεί δραματικά εξαιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων, εξήγησαν οι αρχές.
Παράλληλα η Σρι Λάνκα δε διαθέτει επαρκή αποθέματα ξένων νομισμάτων για να εισάγει άνθρακα και πετρέλαιο, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας.
Εξάλλου η κρατική εταιρεία πετρελαίου Ceylon Petroleum Corporation (CPC) ανακοίνωσε ότι η χώρα δε θα διαθέτει ντίζελ για τουλάχιστον δύο ημέρες. Η CPC ζήτησε σε όσους κάνουν ουρές έξω από τα βενζινάδικα να φύγουν και να επιστρέψουν αφού διανεμηθεί εισαγόμενο πετρέλαιο.
Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με την τιμή της βενζίνης να έχει σημειώσει άνοδο κατά 92% από την αρχή του έτους και του ντίζελ κατά 76%.
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα χρειάστηκε 12 ημέρες για να συγκεντρώσει 44 εκ. δολάρια προκειμένου να πληρώσει για την αγορά υγραερίου και κηροζίνης, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Το Κολόμπο απαγόρευσε πολλές εισαγωγές τον Μάρτιο του 2020 προκειμένου να εξοικονομήσει ξένα νομίσματα και να εξυπηρετήσει το εξωτερικό του χρέος ύψους 51 δισεκ. δολαρίων. Αυτό όμως οδήγησε σε ελλείψεις βασικών προϊόντων και μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.
Πολλά νοσοκομεία ανέστειλαν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και τα σούπερ μάρκετ αναγκάστηκαν να επιβάλουν περιορισμούς στις πωλήσεις βασικών προϊόντων, κυρίως στο ρύζι, τη ζάχαρη και το γάλα σκόνη.
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ζήτησε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και περισσότερα δάνεια από την Ινδία και την Κίνα.
Την οικονομική κρίση επιδείνωσε η πανδημία covid-19, εξαιτίας της οποίας υπέστη πλήγμα ο τουρισμός και μειώθηκαν τα εμβάσματα από τους κατοίκους της χώρας που εργάζονται στο εξωτερικό.