Πάνω από 57,6 δισ. δολάρια είναι η αξία της κρυπτοοικονομίας, δηλαδή του συνολικού όγκου των κεφαλαίων που περιστρέφονται γύρω από τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νούμερο, αν συγκρίνουμε το ποσό με τους όγκους εταιρειών όπως το Netflix, την Western Digital, την Corning, το eBay, όπου το καθένα έχει αξία αγοράς από τα 25 έως τα 70 δισ. δολάρια.
Όταν αναφερόμαστε στα κρυπτονομίσματα, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το Bitcoin, το οποίο αυτή την περίοδο καλύπτει περισσότερο από το 49,6% του συνόλου του κύκλου εργασιών της κρυπτοοικονομίας, με περίπου 28,5 δισ. δολάρια και μια τιμή που κυμαίνεται γύρω στα $1.740.
Το Bitcoin έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή ανάπτυξη: στο τέλος Μαρτίου βρισκόταν περίπου στα $930, ενώ πριν από λίγες μέρες «εκτοξεύτηκε» πάνω από τα $1.870 και πλέον κινείται πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων. Για να θέσουμε και ένα μέτρο σύγκρισης, μια ουγγιά χρυσού κοστίζει περίπου $1.230.
Τι είναι το Bitcoin είπαμε;
Το Bitcoin είναι ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα το οποίο δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Εκτός του ότι είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα, δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις ή τράπεζες.
Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα, δεν υπάρχει νομισματοκοπείο που να ασχολείται με αυτό και βέβαια δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα ή άλλη χρηματοπιστωτική υπηρεσία. Ειδικότερα, η παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση αλλά και κάθε συναλλαγή με αυτό γίνεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή μέσω ηλεκτρονικό πορτοφολιού.
Πρόκειται για ένα σύστημα πληρωμών peer to peer και ένα ψηφιακό μέσο συναλλαγών ανοιχτού κώδικα, το οποίο χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.
Σύμφωνα με το Libre Bytes, σε τεχνική ορολογία, το ιστορικό όλων των συναλλαγών είναι αποθηκευμένο στο λεγόμενο blockchain που είναι μια βάση δεδομένων όλων των συναλλαγών που έχουν γίνει με το bitcoin από τη στιγμή της δημιουργίας του.
Η άνοδος του Ethereum - Ράλι 2.700%
Το Ethereum project άρχισε προς το τέλος του 2013, κυρίως από τον Vitalik Buterin, έναν 21χρονο Ρώσο που έφτιαξε το περιοδικό Bitcoin, ένα από τα πρώτα περιοδικά του χώρου, ενώ παράλληλα παράτησε το πανεπιστήμιο για να επικεντρωθεί στο θέμα των κρυπτονομισμάτων.
Μετά από μια περίοδο συλλογής κεφαλαίων, με μια αρχική δημόσια προσφορά που κατάφερε να συλλέξει 31.591 Bitcoin (περίπου 18,4 εκατ. δολάρια), το Ethereum (ETH), o «αντίπαλος» του Bitcoin, επισημοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου του 2015. Το σύμβολό του είναι το Ξ. Στα μέσα Αυγούστου του 2015, το ETH έκανε την εμφάνισή του στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών, ο κύριος στόχος του ethereum βασίζεται στα smart contracts (έξυπνα συμβόλαια). Ειδικότερα, πρόκειται για πρωτόκολλα που σε σύγκριση με τα συμβόλαια που έχουμε συνηθίσει, ρυθμίζουν μια συμφωνία πάσης φύσεως μεταξύ δύο ή περισσότερων μερών με τρόπο που μπορεί να αυτοματοποιηθεί, αλλά πάνω από όλα, δεν μπορεί να παραλλαχθεί.
Σύμφωνα με το NewsBtc, «το Ethereum είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο blockchain που εκτελεί έξυπνα συμβόλαια: εφαρμογές που τρέχουν ακριβώς όπως έχουν προγραμματιστεί, χωρίς καμία δυνατότητα διακοπής της παραγωγής, λογοκρισίας, απάτης ή παρέμβασης τρίτων. Το Ether είναι η ενσωματωμένη νομισματική μονάδα της πλατφόρμας Ethereum».
Αυτό λοιπόν που διαφοροποιεί το ether είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια των συναλλαγών, γεγονός που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περιπτώσεις εκλογικών αναμετρήσεων ή crowdfunding, καθώς βγάζει «εκτός» τους μεσάζοντες.
Τον Ιανουάριο, το Ethereum διαπραγματευόταν λίγο κάτω από τα 8 δολάρια, κατάφερε όμως να αγγίξει ιστορικό υψηλό, φτάνοντας τα 227,26 δολάρια, καταγράφοντας ένα «άλμα» 2.747,9%.
Οι επενδυτές εδώ και κάποια χρόνια έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον στα κρυπτονομίσματα, καθώς μεγάλες εταιρείες αλλά και τράπεζες έχουν υποστηρίξει το ψηφιακό νόμισμα.
Η Συμμαχία Επιχειρήσεων Ethereum (Enterprise Ethereum Alliance) ιδρύθηκε πρόσφατα με στόχο τη σύνδεση μεγάλων εταιρειών με τεχνολογικούς παρόχους ώστε να εργαστούν μαζί σε project τεχνολογίας blockchain. Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι οι JPMorgan, Microsoft και Intel.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ επεξεργάζεται μάλιστα αυτές τις μέρες το ενδεχόμενο ένταξης ενός ETF (Exchange traded Funds - Χρηματιστηριακά Συναλλασσόμενα Κεφάλαια) με bitcoin.
Στο παρελθόν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αποφανθεί αρνητικά ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς εκτίμησε πως το Bitcoin δεν ήταν ακόμα επαρκώς οργανωμένο για να αποτελέσει επενδυτικό κεφάλαιο που διαπραγματεύεται με συμβατικά μέσα.
Από τότε οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει και ως εκ τούτου είναι δύσκολο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποφανθεί θετικά.
Το σημαντικό όμως είναι πως η τεχνολογία αυτή αποτελεί ένα εργαλείο που θα παρέχει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να επενδύσει στο πιο διάσημο κρυπτονόμισμα χρησιμοποιώντας τα «γνωστά» επενδυτικά εργαλεία και χωρίς να χρειάζεται να περάσει από ψηφιακά πορτοφόλια. Αυτό θα σήμαινε το άνοιγμα της αγοράς και την κυκλοφορία κεφαλαίων κρυπτονομισμάτων ανά τον κόσμο, καθώς και μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της ύπαρξής τους στο επενδυτικό κοινό.
Η επόμενη μέρα
Στο κείμενο με τίτλο «Το μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το παρελθόν» γίνεται μια ιστορική αναδρομή που ξεκινάει από τη γέννηση των υπολογιστών και του προγραμματισμού μέχρι τη σημερινή αδυναμία των ανθρώπων να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους και να απεμπλακούν από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους όρους που αυτό επιβάλει.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο «η έννοια ενός νομίσματος που βασίζεται σε ένα ελεύθερο αποκεντρωμένο λογισμικό κρυπτογράφησης peer-to-peer έγινε πραγματικότητα. Ένα νόμισμα που βασίζεται στην ισχυρή κρυπτογράφηση και στα μαθηματικά, όχι στους νόμους και τη νομοθεσία. Εδώ κυβερνούν οι νόμοι των μαθηματικών. Όχι οι νόμοι του ανθρώπου».
«Θα πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας και προς στο μέλλον. Το bitcoin είναι μία από τις πολλές τεχνολογίες που θα μας οδηγήσουν έξω από το simulacrum (την αναπαράσταση μιας εικόνας)».
Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη