Σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε σήμερα το απόγευμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή, ενώ ζητάει να υπάρξει αποκλιμάκωση επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.
Είχε προηγηθεί στις 10 Αυγούστου ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία καλούσε την Άγκυρα να διακόψει αμέσως τις ερευνητικές - σεισμογραφικές επιχειρήσεις του Oruc Reis στην περιοχή. Απαντώντας τότε σε σχετική ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές, λέγοντας ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε σήμερα προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν προσωρινά και μερικώς το λεγόμενο εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ITAR).
Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.
Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Όπως εξήγησαν πάντως αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.