Η ρωσική Δούμα, η κάτω βουλή του κοινοβουλίου, θα εξετάσει την Τετάρτη το σχέδιο νόμου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναστολή της συμμετοχής στη συνθήκη New START για τα πυρηνικά και θα λάβει αμέσως απόφαση επ' αυτού, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρός της, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν.
Η Δούμα θα στείλει στη συνέχεια το σχέδιο νόμου στην άνω βουλή του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ανέφερε σε δήλωσή του.
Τι προβλέπει η συνθήκη
Η συνθήκη που υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2010, αποσκοπεί στο να περιορίσει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι χώρες.
Λήγει το 2026 και επιτρέπει σε κάθε χώρα να ελέγχει το πυρηνικό οπλοστάσιο της άλλης, αν και οι εντάσεις για την Ουκρανία είχαν ήδη οδηγήσει στη διακοπή των επιθεωρήσεων.
Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε, χωρίς να παραθέσει στοιχεία, ότι κάποιοι στην Ουάσινγκτον εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπάσουν το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές. « ... Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν δοκιμές, τότε θα το κάνουμε και εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να καταστραφεί», δήλωσε ο Πούτιν.
Διεθνείς αντιδράσεις
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την Αθήνα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, χαρακτήρισε την αναστολή του ρόλου του Πούτιν στη συνθήκη για τα πυρηνικά «βαθιά ατυχή και ανεύθυνη».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι καθιστά τον κόσμο πιο επικίνδυνο και κάλεσε τον Πούτιν να το ξανασκεφτεί.
Γαλλία και Βρετανία κάλεσαν επίσης τη Μόσχα να επανεξετάσει τη στάση της, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο κόσμος χωρίς έλεγχο των πυρηνικών θα ήταν επικίνδυνος.
Διαβάστε ακόμα:
Πόσο καιρό μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν
Γαλλία και Βρετανία καλούν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συνθήκη για τα πυρηνικά
ΟΗΕ: Ο κόσμος χωρίς έλεγχο των πυρηνικών θα ήταν επικίνδυνος