Οι πληγέντες από τον σεισμό στη νότια Τουρκία αναζητούν προσωρινό καταφύγιο και φαγητό μέσα στο κρύο και περιμένουν με αγωνία δίπλα στα ερείπια, όπου μπορεί να είναι ακόμα θαμμένοι συγγενείς και φίλοι, ενώ ο αριθμός των νεκρών συνολικά σε Τουρκία και Συρία αγγίζει τους 20.000, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους προς τα επάνω απολογισμούς των τοπικών αρχών.
Οι τραυματίες μόνο στην Τουρκία ξεπερνούν τους 71.000.
Οι νεκροί ξεπερνούν τους 17.000, αριθμός των θυμάτων το 1999 όταν ένας εξίσου ισχυρός σεισμός χτύπησε τα βορειοδυτικά της Τουρκίας.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 16.546. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι.
Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω καπνού, καθώς ο κόσμος καίει ξύλα για να ζεσταθεί. Τα πάντα είναι καλυμμένα από τη σκόνη κτηρίων που κατέρρευσαν ή καταρρέουν.
Τα ελικόπτερα που πετούν από πάνω συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αίσθησης «μετα-Αποκάλυψης». Όσοι είναι ακόμα παγιδευμένοι κάτω από τα κτήρια ζουν μια κόλαση, αλλά και όσοι διέφυγαν υποφέρουν.
Βοήθεια στη Συρία τέσσερις μέρες μετά
Η πρώτη αυτοκινητοπομπή βοήθειας, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας, εισήλθε στη βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία. Σύμφωνα με αξιωματούχους, έξι φορτηγά διέσχισαν το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.
Οι παραδόσεις σωτήριας βοήθειας στην περιοχή είχαν διακοπεί για τέσσερις μέρες λόγω ζημιών στους δρόμους και προβλημάτων στις υλικοτεχνικές υποδομές.
Οι διασώστες εκεί λένε ότι τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ εκατοντάδες οικογένειες έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν.
Ακόμη και πριν από τον σεισμό, 4,1 εκατομμύρια κάτοικοι -οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά- εξαρτώνταν από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.
Χθες Τετάρτη ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα αποθέματα του Οργανισμού στη βορειοδυτική Συρία μετά βίας φτάνουν για να τραφούν 100.000 άνθρωποι επί μία εβδομάδα.
ΟΗΕ: «Έχουν ανάγκη από τα πάντα»
Λίγο νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη «περισσότερα από τα πάντα» σε ό,τι αφορά τη βοήθεια.
«Έχουμε ανάγκη από ζωτικής σημασίας βοήθεια», είχε τονίσει ο Πέντερσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη. «Την έχουν απελπισμένα ανάγκη άμαχοι όπου και αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως συνόρων και ορίων. Την έχουμε άμεσα ανάγκη μέσω των πιο γρήγορων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών οδών», ανέφερε.
Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στη Συρία και την Τουρκία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί και στις δύο πλευρές των συνόρων, κάποιες από τον πρώτο σεισμό και άλλες από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.
Η βοήθεια από την Ελλάδα
Στο μεταξύ, ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στην Τουρκία από δεκάδες χώρες. Η Ελλάδα, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στέλνει στη γειτονική χώρα πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ οι Έλληνες διασώστες, που ενισχύθηκαν και με δεύτερη μονάδα ΕΜΑΚ, συνεχίζουν να σώζουν ζωές.
Την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία συνοδεύουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Διαβάστε σχετικά:
Πέντε πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρούν από το «Ελ. Βενιζέλος»
Ελλείψεις σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία
Οι διασώστες εξακολουθούσαν να βρίσκουν ανθρώπους ζωντανούς, ωστόσο, κάθε ώρα που περνά, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων μειώνονται.
Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες, με ποσοστό πάνω από το 90% των διασωθέντων να εντοπίζονται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).
Διαβάστε σχετικά:
Συγκλονίζει βίντεο διάσωσης: Η μικρή Ελένη βγαίνει από τα συντρίμμια 68 ώρες μετά
Παράλληλα, αυξάνονται οι διαμαρτυρίες για την έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης στη διάσωση των παγιδευμένων.
«Πού είναι το κράτος; Πού είναι εδώ και δύο μέρες; Τους εκλιπαρούμε. Αφήστε μας να το κάνουμε εμείς, μπορούμε να τους βγάλουμε έξω», ανέφερε η Sabiha Alinak την Τετάρτη, ενώ βρισκόταν πλάι σε χιονισμένο κτήριο που κατέρρευσε στην πόλη Μαλάτια, όπου είχαν παγιδευτεί οι συγγενείς της.
Περισσότεροι από 298.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ έχουν ανοίξει 180 καταφύγια για τους εκτοπισμένους, ανέφεραν τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενα προφανώς σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και δεν κατέχονται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Στο «επίκεντρο» ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δέκα επαρχίες και έστειλε στρατεύματα για να βοηθήσουν, βρέθηκε την Τετάρτη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, στο Καχραμανμάρας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπό τον ήχο των σειρήνων των ασθενοφόρων, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά «σήμερα είμαστε καλύτερα».
«Θα είμαστε καλύτερα αύριο και αργότερα. Έχουμε ακόμη κάποια προβλήματα με τα καύσιμα ... αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», δήλωσε ο Ερντογάν.
Παρόλα αυτά, η καταστροφή και οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα αποτελέσουν πρόκληση για τον Ερντογάν ενόψει των εκλογών του Μαΐου, οι οποίες είχαν ήδη χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη μάχη των δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία.
Ήδη, η οργή ξεχειλίζει κατά του Ερντογάν για την ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για τα διαρκή κατασκευαστικά εγκλήματα σε μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη.
Οι «κατασκευαστικές αμνηστίες» σε οικοδομές χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας έναντι καθορισμένου τέλους, συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στην καταστροφή, εκτιμούν οι ειδικοί.
Έως και 75.000 κτίρια στην πληγείσα από τον σεισμό ζώνη στη νότια Τουρκία έχουν λάβει αμνηστία, σύμφωνα με την Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και το Επιμελητήριο Πολεοδομίας Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας.
Διαβάστε ακόμα:
Πάνω από 17.000 νεκροί - Ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία
Εμ. Βασιλάκης: Εξόφθαλμες αστοχίες στα κτίρια - Ολική η καταστροφή
Η Τουρκία μπλοκάρει το Twitter εν μέσω κατακραυγής για την διαχείριση της καταστροφής