Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό ταξίδι στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.
Ο Κισίντα έφτασε στο Κίεβο το απόγευμα της Τρίτης και ταξίδεψε στην Μπούτσα, την πόλη βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας που έχει γίνει συνώνυμο των ρωσικών θηριωδιών. Εν συνεχεία, ήταν προγραμματισμένο να έχει συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
— ラーム・エマニュエル駐日米国大使 (@USAmbJapan) March 21, 2023
Η Emine Dzheppa, πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η χώρα «είναι ευτυχής που υποδέχεται» τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.
«Αυτή η ιστορική επίσκεψη αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης και ισχυρής συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ιαπωνίας», έγραψε στο Twitter την Τρίτη μαζί με φωτογραφίες από την άφιξη του Κισίντα.
«Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για την ισχυρή υποστήριξή της και τη συμβολή της στη μελλοντική μας νίκη», πρόσθεσε η Dzheppa.
With #Japan's PM Kishida Fumio @kishida230 we paid tribute to 🇺🇦 fallen soldiers in 🇷🇺war against #Ukraine. Our country & Japan are united in our aim to restore justice and protect democracies from #russian tyranny.
— Emine Dzheppar (@EmineDzheppar) March 21, 2023
🇺🇦 🇯🇵 pic.twitter.com/mQrLFTY06v
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Κισίντα θα «μεταφέρει άμεσα την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία» και θα «απορρίψει αποφασιστικά την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Ο Κισίντα έγινε ο πρώτος ηγέτης ιαπωνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά ο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, την παραμονή της επετείου ενός έτους από την ρωσική εισβολή, η Ιαπωνία υποσχέθηκε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, τετραπλασιάζοντας τις προηγούμενες συνεισφορές του Τόκιο.
«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν είναι μόνο ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά μια πρόκληση για τους κανόνες και τις αρχές ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε τότε ο Κισίντα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για επενδύσεις 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Ινδο-Ειρηνικό, σύμφωνα με το Reuters – που θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια εμβάθυνσης των δεσμών με τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας και αντιμετώπισης της επιρροής της Κίνας.
Ο Σι συναντά τον «αγαπητό φίλο» του Πούτιν
Η επίσκεψη του Ιάπωνα ηγέτη στην Ουκρανία ακολουθεί την αμφιλεγόμενη κρατική επίσκεψη του Σι στη Ρωσία, την πρώτη μάλιστα μετά την έναρξη της εισβολής.
Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ έχει πλαισιωθεί από το Πεκίνο ως ειρηνευτικό σχέδιο, παρά τον έντονο σκεπτικισμό του Κιέβου και της Δύσης.
Για τις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η παρουσία του Κινέζου ηγέτη στη Μόσχα θεωρείται ως μια ηχηρή έγκριση για τον Πούτιν σε μια εποχή που ο στρατός του ξεμένει από προμήθειες και η οικονομία της Ρωσίας αγωνίζεται λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής, η Κίνα υποστήριξε τη ρητορική του Κρεμλίνου που κατηγορούσε το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση, αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή και συνέχισε να στηρίζει οικονομικά τη Μόσχα αυξάνοντας σημαντικά τις αγορές ρωσικών καυσίμων.
Η Ινδία είναι η μόνη ασιατική χώρα που έχει λάβει παρόμοια στάση, αρνούμενη να καταδικάσει επίσημα την εισβολή της Ρωσίας και συνεχίζοντας να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τη Δευτέρα, ο Σι επαίνεσε τον Πούτιν και τον αποκάλεσε «αγαπητό φίλο». Συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ περαιτέρω συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη.
Πηγή: ertnews