Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που βρισκόταν υπό κράτηση από τις δυνάμεις ασφαλείας μαίνονται αμείωτες στο Ιράν, με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της προεδρίας του υπερσυντηρητικού Χοτζατολεσλάμ Ιμπραήμ Ραϊσί, εκτυλίσσεται η πρώτη σοβαρή εσωτερική κρίση με απρόβλεπτες προεκτάσεις.
Ένα γεγονός που δεν μπορούσαν να αναμένει το καθεστώς έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του Ιράν. Η τραγική απώλεια της ζωής της νεαρής Κούρδισσας, αφού είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών πυροδότησε μια αυθόρμητη κινηματική εξέγερση, όπου χιλιάδες νέοι και νέες διεκδικούν την αυτονόητη ελευθερία τους με κίνδυνο της ζωής του.
Οι διαδηλώσεις στο Ιράν αποδεικνύουν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα δεν είναι ούτε μονολιθικά, ούτε άτρωτα. Οι νέες κοπέλες που βγάζουν τις μαντίλες και κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν στείλει το δικό τους στιβαρό μήνυμα στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης.
Όταν ο υπερσυντηρητικός Ιμπραήμ Ραϊσί πήρε τη θέση του κινούμενου στον εκσυγχρονιστικό χώρο, Χασάν Ροχανί, αρκετοί είχαν επισημάνει τις σκοταδιστικές αντιλήψεις του νέου προέδρου. Ο Ραϊσί, που προέρχεται από τα σπλάχνα της θεοκρατίας και προαλείφεται για το αξίωμα του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ενσαρκώνει την παράλογη τροχιά στην οποία έχει μπει το Ιράν.
Ο Ραϊσί φορά πάντα το μαύρο τουρμπάνι και τα χαρακτηριστικά ρούχα του ιερωμένου, ως πιστός σιίτης μουσουλμάνος, επιδεικνύοντας την αυστηρότητα του. Το καθεστώς που καθοδηγεί προσπαθεί να επιβάλει το ισλαμικό πέπλο, ως σημάδι υποταγής της γυναίκας και πίστης. Η τραγική ιστορία της νεαρής κοπέλας που έχασε τη ζωή της επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα που σκεπάζει τα μαλλιά της δείχνει το παράλογο του πράγματος.
Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 50, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος έχουν απαντήσει με βάναυσο τρόπο στην αγανάκτηση των ανθρώπων για την καταπίεση που υφίστανται. Προφανώς, η ιρανική κυβέρνηση δεν αποδέχεται τον αριθμό των θυμάτων που του αποδίδεται.
Αφού στην αρχή το καθεστώς αρνούνταν να δεχθεί καν το γεγονός, ο Ραϊσί τώρα προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις, κηρύσσοντας έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της νεαρής κοπέλας, που συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών. Ωστόσο το τεράστιο κύμα αντιδράσεων δείχνει πως ο αγώνας των γυναικών για να κατακτήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα τους στο Ιράν μόλις τώρα ξεκίνησε.