Μπορεί οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης να αναζητούν τρόπους για να μπλοκάρουν την προμήθεια υλικού από την κινεζική Huawei Technologies, για λόγους εθνικής ασφάλειας, ενδέχεται όμως ο κίνδυνος αυτός να προέρχεται από μια συσκευή που δεν θα περίμενε κανείς: τους εκτυπωτές.
Μια πρόσφατη έκθεση της ερευνήτριας Ροζελιν Λέιτον του American Enterprise Institute, αναλύει τους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονοι λέιζερ εκτυπωτές που συνδέονται με ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί να χρησιμοποιούνται για υποκλοπή ευαίσθητων και απορρήτων εγγράφων.
Σύμφωνα με την έκθεση για λογαριασμό της συμβουλευτικής σε θέματα τηλεπικοινωνιών Strand Consult, 30 πολιτειακές και δεκάδες τοπικές αρχές στις ΗΠΑ, έχουν συμβόλαια προμήθειας υποστηρικτικού υλικού (υπολογιστές και εκτυπωτές) με την κινεζική εταιρεία Lenovo και την εταιρεία Lexmark. Η έκθεση υποστηρίζει ότι είναι αρκετά πιθανό το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να έχει πρόσβαση σε έγγραφα μέσω των εκτυπωτών της Lexmark.
H εν λόγω εταιρεία με βάση το Κεντάκι, ειδικεύεται στην κατασκευή εκτυπωτών από το 1984 και εξαγοράστηκε από Κινέζικο consurtium το 2016.
Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου των ΗΠΑ υποστήριξε ότι συμβόλαια αξίας 33 εκατομμυρίων δολαρίων της Lexmark με 10 πολιτείες θα τεθούν υπό επιτήρηση και έρευνα για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Με φόντο τα παραπάνω δεν είναι τυχαίο ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο προειδοποίησε στις αρχές Φεβρουαρίου την εθνική ένωση Κυβερνητών ότι ο ανταγωνισμός με την Κίνα δεν είναι "ομοσπονδιακό θέμα αλλά και πολιτειακό". Τέλος, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο μέλος της αρμόδιας επιτροπής Πληροφοριών σχολίασε με αφορμή την έκθεση "Σίγουρα η Κίνα έχει πρόσβαση σε έγγραφα, από ότι καταλαβαίνω όμως αυτά αφορούν πολιτειακό και τοπικό επίπεδο όπου η ασφάλεια είναι μικρότερη. Ελπίζω ότι οι πολιτειακοί άρχοντες θα αντικαταστήσουν το υλικό αυτό το συντομότερο δυνατόν".