Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι βλέπει πρόοδο στις -μέχρι στιγμής αδιέξοδες- συνομιλίες με την Τουρκία σχετικά με την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και ότι στοχεύει στην ένταξη τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας στη Συμμαχία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο Reuters ότι ο ίδιος και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία να συναντηθούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στα μέσα Μαρτίου «για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά την επικύρωση από την Τουρκία του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας».
Ο επικεφαλής της Συμμαχίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, ακούστηκε πιο αισιόδοξος για το θέμα από ό,τι τους προηγούμενους μήνες.
«Βλέπω πρόοδο», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Στόχος μου είναι να έχουμε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία ως πλήρη μέλη μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου.
Οι συνομιλίες μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας έχουν βαλτώσει από τον Ιανουάριο, όταν ένα αντίγραφο του Κορανίου κάηκε έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη από τον Ράσμους Παλουντάν, ηγέτη του δανέζικου ακροδεξιού πολιτικού κόμματος Σκληρή Γραμμή.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αν και η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να κάνει αυτό το βήμα και για τις δύο χώρες στις αρχές Μαρτίου.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από την εκκρεμότητα της επικύρωσης, και τα δύο σκανδιναβικά κράτη είναι πιο ασφαλή από ό,τι πριν από την αίτησή τους στο ΝΑΤΟ.
«Στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης, αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν εκδώσει διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας. Έτσι, είναι αδιανόητο η Φινλανδία ή η Σουηδία να αντιμετωπίσουν στρατιωτικές απειλές από τη Ρωσία χωρίς να αντιδράσει το ΝΑΤΟ» σχολίασε.
Διαβάστε επίσης:
ΝΑΤΟ: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα σκέφτεται να στείλει όπλα στη Ρωσία