Εξαρτάται από την Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες προκειμένου να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πως η θέση της συμμαχίας δεν έχει αλλάξει έπειτα από σχόλια του στενού συνεργάτη του Στιαν Γένσεν.
«Οι Ουκρανοί, και μόνο οι Ουκρανοί, που μπορούν να αποφασίσουν πότε υφίστανται οι συνθήκες για διαπραγματεύσεις και ποιος μπορεί να αποφασίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποια είναι μια αποδεκτή λύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Μιλώντας σε διάσκεψη στη νορβηγική πόλη Άρενταλ, πρόσθεσε πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να υποστηρίξει την Ουκρανία.
Η δήλωση έρχεται έπειτα από σχόλια του επικεφαλής του γραφείου του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, του Στιαν Γένσεν, ο οποίος είπε πως η Ουκρανία μπορεί στο τέλος να παραδώσει έδαφος στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο Γένσεν ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη για τα σχόλιά του.
«Το μήνυμά του (του Γένσεν), το οποίο είναι και το κύριο μήνυμά μου, το οποίο είναι και το κύριο μήνυμα του ΝΑΤΟ, είναι, κατ' αρχάς, πως η πολιτική του ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει - υποστηρίζουμε την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο ίδιος επισήμανε ότι είπε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποτιμήσει τη συμμαχία, ενώ δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις εντός ΝΑΤΟ για το «πώς θα τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και θα βρεθεί ένας δρόμος προς την ειρήνη».
Κουλέμπα: Ξεκάθαρη η θέση του Στόλτενμπεργκ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο επικεφαλής του επιτελείου του, Στιάν Γιένσεν, είναι «διαφορετικοί άνθρωποι», επισήμανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει επανειλημμένα επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, διατηρώ πολύ στενή σχέση μαζί του και σας διαβεβαιώνω ότι η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι απολύτως σαφής και ακριβώς η ίδια με αυτή της Ουκρανίας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναλλαγή με ουκρανικά εδάφη ή με οποιαδήποτε άλλα εδάφη» πρόσθεσε ο Κουλέμπα.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ουκρανική ηγεσία εργάζεται επί του παρόντος για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα κινηθεί προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό και δεν συζητά «τέτοιου τύπου επιλογές».
Ως προς τις θέσεις που διατυπώνονται από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης παρόμοιες με αυτές του Στιάν Γιένσεν, παρατήρησε ότι «θέλουν όλοι στον κόσμο μια ισχυρή, νικήτρια Ουκρανία; Προφανώς όχι. Υπονοούν οι κυβερνήσεις άλλων χωρών ότι πρέπει να "παραδοθεί" κάτι από την Ουκρανία; Απολύτως όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Και συμπλήρωσε: «βλέπω πολύ καθαρά την τάση ότι με κάθε νίκη της Ουκρανίας στη διπλωματική αρένα ή στο μέτωπο, αυτές οι φωνές αμέσως υποχωρούν».