Δυσπιστία ως προς τις προθέσεις της Ρωσίας για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, με την αποχώρηση των στρατευμάτων της, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, καλωσορίζοντας τις ενδείξεις για αναζήτηση διπλωματικής λύσης από την πλευρά της Ρωσίας. Καλεί ωστόσο τη Μόσχα να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για αποκλιμάκωση και να εργαστεί στην κατεύθυνση μιας ειρηνικής λύσης, καθώς όπως δήλωσε, δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες ότι «υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά».
«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη».
Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει μια ρωσική απάντηση στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια.
Όπως ανέφερε, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δε θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.
Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενόψει του Συμβουλίου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο 16 και στις 17 Φεβρουαρίου.