Στον «αέρα» οι συζητήσεις για νέα εκεχειρία - Η Χαμάς δεν απελευθερώνει άλλους ομήρους
AP Photo/Ariel Schalit
AP Photo/Ariel Schalit

Στον «αέρα» οι συζητήσεις για νέα εκεχειρία - Η Χαμάς δεν απελευθερώνει άλλους ομήρους

Η Χαμάς απειλεί ότι δεν θα δεχθεί καμία νέα απελευθέρωση ομήρων μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με τις διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία να έχουν καταρρεύσει.

Ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σάλεχ Αλ Αρούρι δήλωσε ότι οι όμηροι που συνεχίζουν να κρατούνται από τη Χαμάς είναι Ισραηλινοί στρατιώτες και άνδρες άμαχοι, που είχαν υπηρετήσει κατά το παρελθόν στον ισραηλινό στρατό.

Δήλωσε ότι αυτοί δεν θα απελευθερωθούν αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός και όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερωθούν επίσης.

«Ας αφήσουμε τον πόλεμο να πάρει τον δρόμο του. Η απόφαση αυτή είναι τελική. Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς σε αυτό», δήλωσε ο Αρούρι.

Νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ είχε ανακαλέσει την ομάδα των διαπραγματευτών που είχε στείλει στο Κατάρ με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, επικαλούμενο ως αιτία το «αδιέξοδο» στο οποίο έφτασαν οι συνομιλίες που διεξάγονταν εκεί.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας που προέβλεπε την επιστροφή όλων των γυναικών και των παιδιών που κρατούνταν όμηροι», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η ισραηλινή πλευρά.

«Ο επικεφαλής της Μοσάντ ευχαρίστησε τον επικεφαλής της CIA, τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τη συνεργασία τους και τις τεράστιες προσπάθειες διαμεσολάβησης που οδήγησαν στην απελευθέρωση 84 γυναικών και παιδιών από τη Γάζα, καθώς 24 ξένων υπηκόων», επισημαίνεται.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η παλαιστινιακή πλευρά ισχυρίζεται ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων προκλήθηκε για τις Ισραηλινές γυναίκες στρατιωτικούς που κρατά ομήρους η Χαμάς.

Στη Γάζα βρίσκονται ακόμα 136 όμηροι της Χαμάς, εκ των οποίων οι 112 είναι άνδρες, 20 γυναίκες και δύο παιδιά. Το 10% των ομήρων είναι ηλικίας άνω των 75 ετών. Στην πλειονότητά τους οι όμηροι (125) είναι Ισραηλινοί, 11 είναι ξένοι υπήκοοι, εκ των οποίων οι οκτώ Ταϊλανδοί.

Σφυροκόπημα στη Γάζα 

Μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη λήξη της εκεχειρίας, στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε μία ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα. Παράλληλα οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν ξανά σε περιοχές του Ισραήλ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους στη νότια Γάζα, με στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς. Η οποία πάντως, συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες κατά των ισραηλινών πόλεων.

Εντονότεροι ήταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στο νότιο τμήμα της Γάζας, εκεί όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι από το βόρειο τομέα. Η πλειοψηφία των εκατοντάδων νεκρών και τραυματιών ήταν γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη νότια Γάζα, όπου θεωρεί ότι εδρεύει η ηγεσία της Χαμάς και προειδοποιεί τους αμάχους να εκκενώσουν το γρηγορότερο την περιοχή

Το Ισραήλ θα προστατεύσει τους αμάχους

Η εκεχειρία επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αφού οι 2,4 εκατ. κάτοικοι του θύλακα είχαν υποβληθεί σε πλήρη πολιορκία από το Ισραήλ.

Ακόμη 56 φορτηγά και περισσότερα καύσιμα εισήλθαν χθες, Πέμπτη, στον θύλακα, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Όμως εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η βοήθεια που έχει εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας είναι πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται.

Σε έκτακτη συνεδρίαση στο Αμάν, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα κάλεσε χθες τους αξιωματούχους του ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στον θύλακα.

Όταν τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία το Ισραήλ ετοιμαζόταν να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Γάζας, έπειτα από επτά εβδομάδες που στοχοθετούσε το βόρειο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε στον Νετανιάχου πως το Ισραήλ δεν μπορεί να προκαλέσει στη νότια Λωρίδα της Γάζας τις μαζικές απώλειες αμάχων και τον εκτοπισμό των κατοίκων, όπως έκανε στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

«Συζητήσαμε λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό του Ισραήλ και υπογράμμισα ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να μην επαναληφθεί στον νότο η μαζική απώλεια ζωών αμάχων και ο εκτοπισμός στον βαθμό που τα είδαμε στη βόρεια Γάζα», σημείωσε ο Μπλίνκεν.

«Και η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε με αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσε.

Ουδέτερη ζώνη εντός της Γάζας

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει μετά το τέλος του πολέμου να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στο έδαφος της Γάζας, για να εμποδίσει μελλοντικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το Ισραήλ γνωστοποίησε το εν λόγω σχέδιό στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις. Εκτός αυτών, έχει ενημερωθεί και η Σαουδική Αραβία, αν και το Ριάντ δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Για το σχέδιο ενήμερη είναι και η Τουρκία, αν και μη αραβική χώρα. 

 Οι περιφερειακές πηγές συνέκριναν το σχέδιο της ουδέτερης ζώνης της Γάζας με τη «ζώνη ασφαλείας» που κατείχε κάποτε το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ εκκένωσε αυτή τη ζώνη το 2000, ύστερα από χρόνια μαχών και επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Το Ισραήλ επιθυμεί αυτή την ουδέτερη ζώνη στα σύνορα από τον Βορρά έως τον Νότο για να εμποδίσει τυχόν διείσδυση της Χαμάς ή άλλων εναντίον του», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας.