Στους Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές τους να σταματήσουν τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου.
Πρόκειται για τον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό που περιθάλπτει θύματα σεξουαλικής βίας και για την Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλική σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους.
Η Νάντια Μουράντ (Νάντια Μουράντ Μπασέε Τάχα) ήταν θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους η οποία μαζί με την Λαμίγια Χατζί Μπασάρ επέζησε και έγινε εκπρόσωπος των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το Ισλαμικό Κράτος. Είναι δημόσια υποστηρικτής της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας και της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2016.
«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους για να τους ενημερώσει.
«Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ποσόν ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τελετής στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
Ο Κονγκολέζος γυναικολόγος έμαθε ότι βραβεύτηκε μέσα στην αίθουσα του χειρουργείου της κλινικής του στο Πάνζι, όπου η είδηση έγινε δεκτή με περηφάνια όπως και στην υπόλοιπη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογνκό.
«Χειρουργούσα εκείνη την ώρα όταν ξαφνικά ο κόσμος άρχισε να ουρλιάζει», καταθέτει ο γιατρός στην επίσημη ιστοσελίδα των Νόμπελ. «Μπορώ να δω στα πρόσωπα πολλών γυναικών πόσο ευτυχισμένες είναι που αναγνωρίστηκαν. Είναι πραγματικά συγκινητικό.»
Ο Ντένις Μουκουέγκε αναμένεται να μιλήσει αργότερα στη διάρκεια της ημέρας στον Τύπο στο Μπουκάβου (ανατολικά) όπου έχουν αρχίσει να συρρέουν δημοσιογράφοι.
Το πρώτο Νόμπελ που απονέμεται σε έναν πολίτη της ΛΔ του Κονγκό προκάλεσε κύματα χαράς και εθνική περηφάνια στη μεγαλύτερη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής η οποία διαθέτει τεράστιους πόρους αλλά η ανάπτυξή της έχει υπονομευθεί από διάφορες κρίσεις.