Ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί η Μέση Ανατολή με ανοιχτό το μέτωπο της Γάζας, φόβους κλιμάκωσης με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, και ενώ πλέον έχουν αλλάξει οι άγραφοι κανόνες στον σκιώδη πόλεμο δεκαετιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Η κυβέρνηση Νετανιάχου διαφαίνεται να φρενάρει μία άμεση απάντηση μεγάλης κλίμακας κατά του Ιράν, ρίχνοντας το κέντρο βάρους στην εδώ και καιρό εξαγγελθείσα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.
Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κινούνται συντονισμένα προς επιβολή νέων κυρώσεων που στοχεύουν πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης και το ιρανικό υπουργείο Άμυνας, καθώς και τους κατασκευαστές drone, ενώ ταυτόχρονα πιέζουν το Τελ Αβίβ για μία συγκρατημένη αντίδραση απέναντι στην Τεχεράνη ώστε να μην κινδυνεύσει η Μέση Ανατολή με γενικευμένη ανάφλεξη.
Σταθμίζοντας επί μέρες τα δεδομένα και μπροστά στη μεγάλη εικόνα του πολέμου που διεξάγει κατά της Χαμάς για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται, κατόπιν και της τελευταίας επικοινωνίας μεταξύ των Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου, να βάζει τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον στον «πάγο» ένα σημαντικό πλήγμα αντιποίνων, και να προτεραιοποιεί τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.
Ενόσω τα πιθανά αντίποινα κατά του Ιράν «ζυγίζονταν» σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ μετά την απευθείας επίθεση, ο στρατός παράλληλα συγκέντρωνε δυνάμεις στα νότια της Γάζας. Όσο πιο πολύ δείχνει να απομακρύνεται μία σκληρή απάντηση στην Τεχεράνη, τόσο πιο κοντά εμφανίζεται η επιχείρηση στη Ράφα, τελευταίο προπύργιο της Χαμάς κατά το Ισραήλ και εκεί που φέρεται να κρύβεται η ηγεσία της, αλλά όπου έχουν παράλληλα αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνοι.
Πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου ABC, που προήλθαν από ισραηλινές πηγές, ανέφεραν χθες ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβαλε δύο φορές εντός της εβδομάδας να δώσει την εντολή για άμεσα αντίποινα, ενώ σύμφωνα με αμερικανικές πηγές μάλλον δεν αναμένονται κινήσεις από το Τελ Αβίβ πριν από το εβραϊκό Πάσχα που αρχίζει τη Δευτέρα και κορυφώνεται στις 30 Απριλίου.
Δημοσιεύματα του αραβικού Τύπου, εν τω μεταξύ, και συγκεκριμένα ειδησεογραφικού μέσου του Κατάρ συνέδεαν διαφαινόμενη συναίνεση Νετανιάχου για περιορισμένης εμβέλειας αντίδραση κατά του Ιράν, όποτε και εάν αυτή έλθει, με φερόμενη συγκατάθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν στην εισβολή στη Ράφα, ενδεχόμενο για το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προβάλλει δημόσια έντονες αντιδράσεις.
Αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν διέψευσαν αργοτερα, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στην ειδησεογραφική πύλη Axios, ότι η Ουάσινγκτον έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη χερσαία επιχείρηση. Στο πλαίσιο αδιάκοπων και πυρετωδών διπλωματικών διεργασιών στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ επρόκειτο να έχουν χθες τηλεδιάσκεψη. Εν όψει των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε πως «κύριος σκοπός είναι πράγματι να μιλήσουμε για τη Ράφα […] και επίσης να μοιραστούμε τις συνεχιζόμενες ανησυχίες μας σχετικά με μια μεγάλη χερσαία επίθεση».
Παρά τις αμερικανικές και διεθνείς αντιδράσεις, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επιμείνει στην επιχείρηση στη Ράφα, λέγοντας και προ του χτυπήματος στη Δαμασκό και της ακόλουθης ιρανικής επίθεσης, πως είχε οριστεί και ημερομηνία για την έναρξή της, με πληροφορίες να αναφέρουν πως υπήρχε διάσταση με τις ΗΠΑ εάν θα χρειαζόταν ένας ή έως και τέσσερις μήνες για την απομάκρυνση των αμάχων.
Πηγές του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας γνωστοποίησαν χθες πως έχουν αγοραστεί 40.000 σκηνές για τη διαδικασία εκκένωσης, και αν και αναγνώρισαν προς την Jerusalem Post πως δεν επαρκούν για το 1,4 εκατ. Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στα νότια της Γάζας, η ισραηλινή εφημερίδα εκτιμά πως η διαρροή μπορεί να είναι τόσο ένα νεύμα προς την Ουάσινγκτον ότι λαμβάνεται μέριμνα, όσο και ένα σήμα προς τη Χαμάς ότι το Ισραήλ το εννοεί πως θα εισβάλει στη Ράφα εάν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Μέχρι σήμερα, το σχέδιο των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF) για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Ράφα περιλάμβανε τη μετακίνησή τους πίσω στην Χαν Γιουνίς, στο Μουβάσι στην ακτή κοντά στη Ράφα και στην κεντρική Γάζα. Η Ουάσινγκτον ζητούσε να διασφαλιστεί ότι θα υπήρχαν σκηνές, τρόφιμα και νοσοκομεία εκστρατείας έτοιμα στις περιοχές όπου θα μετακινούνταν οι άμαχοι, καθώς και συνολικά αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Όσον αφορά το μέτωπο με το Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η χώρα του έχει μεταφέρει μέσω διπλωματικών διαύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες πως «δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το καθεστώς προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει ακόμη και σε ένα περιορισμένο χτύπημα του Ισραήλ, με ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης να εξαπολύει απειλές για «αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος» του Ιράν, δείχνοντας στην κατασκευή πυρηνικού όπλου. «Τα χέρια μας είναι στη σκανδάλη, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ έχουν εντοπιστεί», δήλωσε.
Έχοντας αποκρούσει επιτυχώς σε ποσοστό 99% το μπαράζ drones και πυραύλων του Ιράν, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και μίας περιφερειακής συμμαχίας που σφυρηλατούν επί χρόνια οι ΗΠΑ και για πρώτη φορά δοκιμάστηκε στην πράξη, το Ισραήλ από πλευράς του ευχαριστεί διά του Γιοάβ Γκάλαντ την Ουάσινγκτον για τη συνδρομή, και διαμηνύει διά του Νετανιάχου ότι θα πάρει μόνο του τις αποφάσεις του.
«Θέλω να το ξεκαθαρίσω, θα λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις και το Κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατόπιν συνάντησης με τους υπουργούς Εξωτερικών Βρετανίας και Γερμανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και Αναλένα Μπέρμποκ αντίστοιχα, που μετέβησαν χθες στο Τελ Αβίβ επιζητώντας αποκλιμάκωση.
Το Τελ Αβίβ καλεί τη διεθνή κοινότητα να εντάξει τους Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά στην επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη. «Τώρα είναι η ευκαιρία μας να αλλάξουμε την περιοχή: Να ονομάσουμε τους Φρουρούς της Επανάστασης με το πραγματικό τους όνομα -τρομοκρατική οργάνωση- και να επιβάλουμε κυρώσεις στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, μετά τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.