Έξι πυρκαγιές μαίνονται στην κομητεία του Λος Άντζελες από την Τρίτη. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 13 αγνοούνται, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού σερίφη. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί όταν οι πυροσβέστες καταφέρουν να κάνουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, από την πυρκαγιά Ίτον έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 7.000 κτίρια και από εκείνη στο Παλισέιντς άλλα 5.300. Η αστυνομία συνέλαβε 22 άτομα επειδή παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και για λεηλασίες στις καμένες περιοχές.
Η πυροσβεστική υπηρεσία προειδοποίησε τους κατοίκους ότι τις επόμενες 72 ώρες οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση, μολονότι οι άνεμοι θα κοπάσουν. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τοντ Χόπκινς είπε στους δημοσιογράφους ότι μολονότι η πυρκαγιά στο Παλισέιντς ελέγχεται κατά 11%, έχει ήδη κάψει 89.000 στρέμματα και επεκτάθηκε στη συνοικία Μανντέβιλ Κάνιον. Απειλεί επίσης το Μπρέντγουντ, μια συνοικία με πανάκριβες επαύλεις όπου ζουν πολλοί πλούσιοι και διάσημοι.
Η πυρκαγιά Ίτον, στα ανατολικά του Λος Άντζελες, ελέγχεται κατά 15%.
Ο σερίφης Ρόμπερτ Λούνα είπε ότι έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης για 153.000 κατοίκους της περιοχής του Λος Άντζελες ενώ άλλοι 166.000 ενημερώθηκαν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να εγκαταλείψουν και αυτοί τα σπίτια τους.
Ο Λούνα είπε ότι η υπηρεσία του έχει κινητοποιήσει 40 διασώστες που θα συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας ακόμη και σκύλους ειδικά εκπαιδευμένους για να εντοπίζουν πτώματα, ώστε να αναζητήσουν τυχόν θύματα και να βοηθήσουν στην επανένωση οικογενειών που έχουν χωριστεί.
Τα σπίτια έγιναν στάχτη
Κάτοικοι του Πασίφικ Πάλισεϊντς που τόλμησαν να επιστρέψουν στις καμένες γειτονιές τους σοκαρίστηκαν από το θέαμα: βρήκαν μονάχα αποκαΐδια, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και πυκνούς καπνούς.
«Αγαπούσαμε αυτό το σπίτι» είπε η 44χρονη Κέλι Φόστερ, σκαλίζοντας στα αποκαΐδια του κτιρίου όπου ζούσε μέχρι τις αρχές της εβδομάδες.
Η 16χρονη κόρη της, η Έιντα, είπε ότι προσπάθησε να μπει μέσα αλλά «αισθάνθηκε ναυτία, απλώς δεν μπορούσε» γιατί «είναι σκληρό».
Στη γειτονιά του Ρικ ΜακΓκί, μόνο έξι από τα 60 σπίτια σώθηκαν. Στο δικό του, το μόνο πράγμα που στέκει ακόμη είναι ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας. «Όλα τα υπόλοιπα έγιναν στάχτη», είπε ο 61χρονος που μεγάλωσε τρία παιδιά σε αυτό το σπίτι.
Το πρωί της Παρασκευής, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκινγκ στην Πασαντίνα για να πάρουν ρούχα, πάνες για μωρά και εμφιαλωμένο νερό. Η Ντενίζ Ντος, 63 ετών, είπε ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στο κατεστραμμένο σπίτι της στην Αλταντίνα, για να δει αν υπάρχει κάτι που μπορεί να σωθεί, όμως δεν της το επιτρέπουν ακόμη, για λόγους ασφαλείας.
«Τουλάχιστον, να πω αντίο μέχρι να μπορέσουμε να το ξαναχτίσουμε. Θα αφήσω τον Θεό να με οδηγήσει», είπε η γυναίκα.
Βοήθεια από γειτονικές χώρες
Το Μεξικό έστειλε μια ομάδα πυροσβεστών στην Καλιφόρνια για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς συναδέλφους τους που δίνουν μάχη με τις φλόγες στο Λος Άντζελες.
«Η ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας αναχωρείς για το Λος Άντζελες, Καλιφόρνια», έγραψε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμί. Συνόδευσε την ανάρτηση με φωτογραφίες πυροσβεστών που κρατούσαν τις σημαίες του Μεξικού και της Καλιφόρνιας και πόζαραν μπροστά από δύο αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο. «Είμαστε μια χώρα γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης», πρόσθεσε.
claudia sheinbaum has announced she’s sending more reinforcements to California to help battle the fires .
— Winters Politics ❄️ (@WintersPolitics) January 10, 2025
Thank you Mexico! pic.twitter.com/FclLSC6rym
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ευχαρίστησε το Μεξικό για τη βοήθεια. «Η Καλιφόρνια είναι βαθύτατα ευγνώμων για τη στήριξη της προέδρου Σεϊνμπάουμ», έγραψε στη δική του ανάρτηση στο Χ.
Hundreds of Mexican firefighters have arrived in Southern California to help combat the wildfires.
— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) January 10, 2025
Thank you, Mexico🇺🇸🇲🇽
pic.twitter.com/Df68qVsqV2
Επτά γειτονικές Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν ήδη στείλει βοήθεια στην Καλιφόρνια.
Οι τέσσερις λόγοι που έφεραν την καταστροφή
Οι φωτιές δεν ήταν σπάνιες στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες της νότιας Καλιφόρνιας, αλλά η ολοκληρωτική καταστροφή που βλέπουμε να εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτοφανής, αλλά και απόλυτα οδυνηρή για τους κατοίκους.
Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι ότι ένα κοκτέιλ καιρικών φαινομένων και χρόνιων προβλημάτων έφεραν την τραγωδία στην πολιτεία, η οποία έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για τη δασοπυρόσβεση και έχει τη μεγαλύτερη πυροσβεστική υπηρεσία στον κόσμο.
Παρά το ότι οι Αρχές ζητούν από τους κατοίκους να προετοιμαστούν με κάποιο τρόπο, όπως για παράδειγμα καθαρίζοντας τις αυλές τους, πολλοί αμέλησαν ή αγνόησαν τις εκκλήσεις.
Η Washington Post καταγράφει τέσσερα αίτια που προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή και σάρωσαν ολόκληρες κοινότητες μέσα σε λίγα λεπτά.
Οικόπεδα που δεν καθαρίστηκαν
Πριν απειληθεί ένα σπίτι, οι ειδικοί λένε ότι ένα από τα λίγα βήματα πυροπροστασίας που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες του είναι ο καθαρισμός της από χόρτα και θάμνους που αποτελούν καύσιμη ύλη.
Στην Καλιφόρνια, οι άνθρωποι που ζουν σε επικίνδυνες περιοχές είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν καθαρή μια ζώνη 1,5 μέτρου (5 πόδια) γύρω από τα σπίτια τους.
Στην πράξη, οι κανόνες δεν τηρούνται ομοιόμορφα. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών διστάζουν να αφαιρέσουν ξύλινους φράχτες, να ξαναφυτέψουν τους κήπους τους και να κλαδέψουν τα χαμηλότερα κλαδιά στα πεύκα. Αεροφωτογραφίες της γειτονιάς Παλισέιντς που ελήφθησαν πριν από την πυρκαγιά δείχνουν σπίτια περιτριγυρισμένα από πράσινο, ένα συνηθισμένο θέαμα σε πλούσιες περιοχές όπου οι κάτοικοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ιδιωτικότητα.
Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, εθελοντές στην Αλταντίνα συγκεντρώνονται κάθε άνοιξη για να κόψουν το γρασίδι και να απομακρύνουν τα ζιζάνια γύρω από τη γειτονιά τους. Δεν εκτιμούσαν όλοι οι γείτονες την κίνησή τους – πολλοί δεν έκαναν απολύτως τίποτα.
Δεν λείπουν, όμως, και αυτοί που τα έκαναν όλα σωστά, αλλά το σπίτι τους κάηκε.
Το πολεοδομικό
Οι κοινότητες που κάηκαν δεν ήταν φτιαγμένες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες πυρκαγιές, λένε στην αμερικανική εφημερίδα ειδικοί.
Μάλιστα, οι δύο κοινότητες που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν από τις πυρκαγιές, η Αλταντίνα και το Πασίφικ Παλισέιντς, χτίστηκαν πριν από δεκαετίες στους πρόποδες βουνών που καίγονται συχνά. Είχαν κατά κύριο λόγο μονοκατοικίες σε στενούς, ελικοειδείς δρόμους, που είναι δύσκολο να εκκενωθούν, αλλά και δύσκολο να τις «υπερασπιστούν» οι πυροσβέστες.
Μερικά από τα πιο επιθυμητά σπίτια στο Παλισέιντς χτίστηκαν ψηλά σε γκρεμούς ή σε βαθιές κοιλάδες που ξεκινούν από τα βουνά και καταλήγουν στον ωκεανό.
Ωστόσο, τα σπίτια αυτά ήταν είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα με την κατεύθυνση των ανέμων Santa Ana, που σαρώνουν τη νότια Καλιφόρνια με ανέμους 80-100 χιλιομέτρων την ώρα και ριπές που φτάνουν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Την ώρα της φωτιάς τα σπίτια ήταν εύκολα θύματα των μετώπων που «έτρεχαν» με απίστευτες ταχύτητες.
Αν και η κομητεία λαμβάνει πλέον υπόψη τις πυρκαγιές κατά την εξέταση των πολεοδομικών σχεδίων, σχεδόν το 90% των κατοικιών χτίστηκε πριν από το 1990, προτού τεθούν σε ισχύ οι νέες και πιο αυστηρές απαιτήσεις .
Η υποχρηματοδότηση
Οι επιστήμονες λένε ότι, ενώ η κλιματική αλλαγή κάνει τις πυρκαγιές μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές. Η σοβαρότητα των πυρκαγιών αυξήθηκε μάλιστα στην Καλιφόρνια κατά 30% μεταξύ της δεκαετίας του ‘80 και του 2010. Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει σε αυτές: οι κρατικές και τοπικές πολιτικές.
Για πάνω από έναν αιώνα οι ομοσπονδιακές πολιτικές απαιτούσαν την κατάσβεση όλων των πυρκαγιών, όσο μικρές κι αν ήταν, γεγονός που συνέβαλε στη συσσώρευση νεκρής βλάστησης. Σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο η προσέγγιση έχει αλλάξει καθώς επιστρατεύουν την αραίωση και τις ελεγχόμενες πυρκαγιές για την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.
Αυτή όμως είναι δαπανηρή εργασία και σε ομοσπονδιακό επίπεδο υποχρηματοδοτημένη.
Έλλειψη νερού
Το σύστημα ύδρευσης του Λος Άντζελες ποτέ δε σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και αυτό φάνηκε όταν ξέσπασαν πολλαπλές πυρκαγιές και δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει.
Αντίθετα, προοριζόταν για την παροχή νερού σε σπίτια και επιχειρήσεις και για να βοηθήσει τους πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν πυρκαγιά σε μια μεγάλη κατασκευή ή πολλά σπίτια και όχι πολλές γειτονιές ταυτόχρονα.
Καθώς τα σπίτια καίγονταν, το νερό συνέχισε να ρέει μέσα από τους σωλήνες τους ακόμη και όταν αυτοί έσπαγαν ή έλιωναν: το σύστημα «αιμορραγούσε».
Ακόμη, περισσότερο, κάτοικοι και Αρχές στο Παλισέιντς εξέφρασαν την οργή τους όταν έμαθαν ότι μια μεγάλη δεξαμενή που τροφοδοτούσε με νερό τους τοπικούς κρουνούς είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Washington Post - Φωτογραφίες από AP