Στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν δημαρχεία στο βόρειο Κόσοβο
AP
AP

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν δημαρχεία στο βόρειο Κόσοβο

Άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στέκονται πίσω από συρματόπλεγμα και φρουρούν δημαρχιακό μέγαρο στο εθνοτικά διαιρεμένο βόρειο Κόσοβο. Μετά από ημέρες αναταραχών, πρόσθετα νατοϊκά στρατεύματα αποστέλλονται στην περιοχή για να αποτραπεί η βία.

Μετά τις συγκρούσεις στο Ζβέτσαν τη Δευτέρα, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβοι διαδηλωτές, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον 700 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο για να ενισχύσει τη νατοϊκή αποστολή των 4.000 ανδρών. Δεν ήταν σαφές πότε θα έφταναν οι στρατιώτες.

Πολωνοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούσαν το δημαρχείο του Ζβέτσαν την Τετάρτη, ενώ οι διαδηλωτές, στην άλλη πλευρά του φράχτη, ξεδίπλωσαν μεγάλη σερβική σημαία υπό χειροκροτήματα και σφυρίγματα.

Ένταση, επεισόδια και χάος

Η αναταραχή εντάθηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου, τις οποίες μποϊκοτάρισαν οι Σέρβοι, περιορίζοντας τη συμμετοχή στο 3,5% και παραχωρώντας τη νίκη σε τέσσερις δήμους του Κοσσυφοπεδίου με σερβική πλειοψηφία στους Αλβανούς υποψηφίους.

Οι αλβανικής καταγωγής δήμαρχοι αποφασίστηκε να εγκατασταθούν στα δημαρχεία την περασμένη εβδομάδα, κίνηση που αποδοκιμάστηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους την Παρασκευή.

Ο αλβανικής καταγωγής δήμαρχος του Λεπόσαβιτς, άλλης πόλης του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, παρέμενε στο δημαρχείο μέχρι την Τετάρτη, έχοντας εισέλθει σε αυτό εν μέσω σερβικών διαδηλώσεων τη Δευτέρα.

«Δεν θεωρούμε την εκλογή τους νόμιμη», δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Ντράγκαν, Σέρβος που ζει στο Λεπόσαβιτς.

«Ζητάμε ό,τι ζητάει και η διεθνής κοινότητα - να απομακρυνθούν από εδώ ειρηνικά», ανέφερε.

ΗΠΑ και σύμμαχοι επέπληξαν το Κόσοβο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέπληξαν το Κόσοβο για την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Σερβία, λέγοντας ότι η χρήση βίας για την εγκατάσταση δημάρχων σε εθνοσερβικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου υπονομεύει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των ταραγμένων διμερών σχέσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αναταραχές «αυξήθηκαν ραγδαία από τότε που ανέλαβαν καθήκοντα οι Αλβανοί δήμαρχοι».

Μιλώντας σε ενημέρωση στην Μπρατισλάβα, ο Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας αργότερα αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις επί του θέματος.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι κατηγόρησε την Τετάρτη το Βελιγράδι ότι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις στον βορρά με σκοπό να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, οι Ολυμπιακές Αρχές του Κοσόβου ζήτησαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να κινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά του Σέρβου αστέρα του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς, κατηγορώντας τον Σέρβο ότι προκάλεσε πολιτική ένταση με τα σχόλια που έκανε στο Γαλλικό Όπεν.

Ο Τζόκοβιτς έγραψε «το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας» τη Δευτέρα, την ημέρα που στρατεύματα του ΝΑΤΟ και Σέρβοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο Ζβέτσαν, όπου μεγάλωσε ο πατέρας του.

Σε πολεμικό συναγερμό ο σερβικός στρατός

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τον στρατό του σε πλήρη πολεμικό συναγερμό και διέταξε τις μονάδες να πλησιάσουν τα σύνορα.

Οι Σέρβοι της πλειοψηφίας του Βορείου Κοσσυφοπεδίου δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008 και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών.

Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του συνολικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο, οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου απαιτούν εδώ και καιρό την εφαρμογή μιας συμφωνίας του 2013, που συνήφθη με τη μεσολάβηση της ΕΕ, για τη δημιουργία μιας ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.

Ειρηνευτικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, αφού οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ έδιωξαν την αστυνομία και τον στρατό της Σερβίας από την πρώην επαρχία της.

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Οι Αρχές του Κοσόβου φέρουν την ευθύνη για τις ταραχές

Ρωσία: Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τον πληθυσμό της