Του Γιάννη Μαντζίκου
Την ώρα που οι ΗΠΑ, οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ είχαν την σύνοδο για το μέλλον του Ιράν στην Βαρσοβία, λίγο βορειότερα στη πόλη του Σότσι στη Ρωσία, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί μιλούσαν για το μέλλον της Συρίας.
Και οι τρεις ηγέτες εξάλλου με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αρνήθηκαν να παρευρεθούν στη Βαρσοβία. Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Συρίας λοιπόν είχαν έναν ακόμα γύρο συνομιλιών, τον τέταρτο, συνολικά για την βόρεια Συρία.
Η προ μηνός άλλωστε συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα είχε καταδείξει τις διαφορές των δύο πλευρών στο θέμα της περιοχής. Από τη μια, η Τουρκία επιθυμεί να μην υπάρξει είσοδος των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Μανμπιτζ ενώ από την άλλη, η Ρωσία θεωρεί ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Άσαντ θα πρέπει να αποκαταστήσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η Μόσχα επίσης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ ήταν προσωρινή λύση και μόνο.
Το Ιράν από τη πλευρά του θεωρεί ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αισθάνεται απειλή από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία νιώθει έντονη την πίεση από ρωσικής πλευράς τόσο για την αδυναμία της να δεσμευτεί ότι δεν θα επέμβει τους επόμενους μήνες στην περιοχή της Μανμπίτζ όπου η Άγκυρα προφασίζεται ότι υπάρχουν Κούρδοι τρομοκράτες, όσο και για το γεγονός ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα το 90% της Ιντλίμπ να παραμένει υπό τον έλεγχο της οργάνωσης αλ-Νούσρα.
Κοινός τόπος πάντως για Ρωσία, Τουρκία και Ιράν ήταν η αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία την οποία έσπευσαν «να χαιρετίσουν».
Οι τρεις πλευρές δεσμεύτηκαν πάντως να συνεχίσουν τον διάλογο, με την Κωνσταντινούπολη να αποτελεί τον πιθανότερο προορισμό της επόμενης συνόδου.