Σύγκρουση Κίνας - Δύσης για τα κρούσματα κορονοϊού

Σύγκρουση Κίνας - Δύσης για τα κρούσματα κορονοϊού

Σε επιφυλακή βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα. Όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ τα κινεζικά ΜΜΕ καταγγέλλουν «επίθεση στο σύστημα της χώρας».

Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι από τις 8 Ιανουαρίου θα χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά της Covid-19, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανασύνδεση της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον σκεπτικισμό που επικρατεί σχετικά με το κατά πόσο τα επίσημα στοιχεία για την πανδημία και κυρίως για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων στην Κίνα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οδηγούν τη μία χώρα μετά την άλλη να λάβουν έκτακτα μέτρα αναφορικά με τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ταϊβάν, αλλά και σε ευρωπαϊκό έδαφος η Ισπανία, αξιώνουν υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορονοϊού από τους Κινέζους ταξιδιώτες. Μάλιστα στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για τον συντονισμό των χωρών - μελών για το θέμα.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση επιδείνωση της κατάστασης, η Ιταλία μπορεί να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Αυστηρότερα μέτρα έχουν λάβει η Μαλαισία και η Νότια Κορέα.

Αντιδράσεις από την Κίνα

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν τα κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους περιορισμούς που λαμβάνουν οι χώρες ανά τον κόσμο, κάνοντας λόγο για διακρίσεις.

Επιπλέον, λένε ότι οι περιορισμοί είναι αβάσιμοι και μεροληπτικοί και σαμποτάρουν τις προσπάθειες της Κίνας για τον έλεγχο του κορονοϊού.

«Πραγματική πρόθεση είναι να γίνει σαμποτάζ στις τριετείς προσπάθειες της Κίνας για τον έλεγχο της Covid-19 και να γίνει επίθεση στο σύστημα της χώρας», γράφει η κρατική εφημερίδα Global Times, χαρακτηρίζοντας τους περιορισμούς «αβάσιμους» και «μεροληπτικούς».

Πρόκειται για την πρώτη ξεκάθαρη αντίδραση από την πλευρά της Κίνας, αν και προ ολίγων ημερών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας είχε αναφέρει πως οι δυτικές χώρες «διαστρεβλώνουν τις προσαρμογές της κινεζικής πολιτικής για τον κορονοϊό, προκαλώντας ανησυχία στον κόσμο».

Κυριακίδου: Σε επιφυλακή η ΕΕ για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα

Eπιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι

«η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανές μεταλλάξεις του ιού καθώς και για τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η κινέζικη κυβέρνηση.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξετάζει το ενδεχόμενο δειγματοληψίας υγρών αποβλήτων από διεθνή αεροσκάφη για την παρακολούθηση τυχόν αναδυόμενων νέων παραλλαγών, δήλωσε η υπηρεσία στο Reuters.

Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως η Κίνα ανέφερε τον ίδιο αριθμό θανάτων από την Covid-19 και την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη.

Έφτασαν 6,5 εκατ. οι θάνατοι από COVID-19

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου άρχισε η πανδημία του νέου κορονοϊού, πόσοι είναι οι νεκροί; Τα δεδομένα είναι ελλιπή, οι καταμετρήσεις αποκλίνουν - όμως οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι SARS-CoV-2 σκότωσε πολύ περισσότερους απ’ ό,τι δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί.

Θνητότητα αναμφίβολα υποτιμημένη

Τα δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνουν λόγο για 6,5 εκατομμύρια θανάτους μέχρι σήμερα. Όμως ομάδες ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων του ΠΟΥ καθώς και του Τύπου, για παράδειγμα του περιοδικού The Economist, συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ο αριθμός των θανάτων στην πραγματικότητα «βρίσκεται μεταξύ των 18 και των 20 εκατομμυρίων» κι ακόμα κι αυτοί οι αριθμοί «πιθανόν είναι υποτιμημένοι», θα πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.

Η εκτιμήσεις τους βασίζονται στη λεγόμενη «πλεονάζουσα θνησιμότητα», που ορίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στον παρατηρούμενο αριθμό θανάτων και τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων εάν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία.

Η πλεονάζουσα θνησιμότητα συμπεριλαμβάνει τόσο τους θανάτους που οφείλονταν άμεσα στην ασθένεια που προκαλεί ο ιός, όσο και αυτούς που προκλήθηκαν από έμμεσες αιτίες.

Η Ινδία είναι η χώρα που συνέβαλε περισσότερο στην πλεονάζουσα θνησιμότητα, που έφθασε τα 4,74 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο υπολογισμού, η μεθοδολογία του οποίου όμως αμφισβητείται έντονα από το Νέο Δελχί.

Ακολουθεί η Ρωσία (1,03 εκατ.).Όμως είναι η Λατινική Αμερική η περιοχή όπου το μοντέλο αναδεικνύει τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στον αναμενόμενο αριθμό θανάτων (με βάση τον μέσο όρο προηγούμενων ετών) και τον εκτιμώμενο πραγματικό αριθμό θανάτων. Στο Περού, για παράδειγμα, η πλεονάζουσα θνησιμότητα είναι διπλάσια από ό,τι σε φυσιολογικές περιόδους.

Γιατί είναι τόσο δύσκολη η καταμέτρηση

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παραμένει λεπτό ζήτημα· υποτιμήθηκε σε κάποιες χώρες, παρουσιάστηκε πολύ μικρότερος απ’ ό,τι ήταν σε άλλες, ειδικά στις αρχές της πανδημίας.

Ενοχοποιούνται επίσης τα αποσπασματικά ως ανύπαρκτα δεδομένα σε κάποιες χώρες. «Για σχεδόν τις μισές χώρες του κόσμου, η παρακολούθηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας δεν είναι δυνατή με τα δεδομένα που έχουμε διαθέσιμα», τόνιζαν ερευνητές του ΠΟΥ σε άρθρο τους στο περιοδικό Nature.

Στην Αφρική ειδικά, μηνιαία δεδομένα για τα αίτια των θανάτων δεν μπορούν να βρεθούν παρά για έξι χώρες από τις 47.

Το να αποδοθεί κάποιος θάνατος στην COVID-19 είναι δύσκολη υπόθεση. «Όταν ο θάνατος επέρχεται μέσα σε νοσοκομείο ανεπτυγμένης χώρας, όπου η διάγνωση (της COVID) είχε γίνει ήδη, είναι εφικτό να αποδοθεί -ή όχι- στον ιό» όμως εκτός νοσοκομείων, για παράδειγμα σε γηροκομεία, οι γιατροί «γενικά δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να καταλήξουν σε συμπέρασμα», υπογραμμίζει ο Αντουάν Φλαό.

Η Κίνα ενδέχεται να υποστεί και να προσθέσει βαρύ τίμημα

Σύμφωνα με το Institute for Health Metrics and Evaluation με έδρα το Σιάτλ, που έκανε στα μέσα του μήνα εκτιμήσεις για την εξέλιξη της θνητότητας, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 στην Κίνα ενδέχεται να φθάσει τους περίπου 300.000 την 1η Απριλίου και να ξεπεράσει το εκατομμύριο μέσα στο 2023.

Στη χώρα αυτή μεγάλος αριθμός ανθρώπων ουδέποτε ανοσοποιήθηκε λόγω της πολιτικής zero COVID, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η εμπειρία του Χονγκ Κονγκ, όπου πέθαναν 10.000 άνθρωποι τους πρώτους μήνες του κύματος της Όμικρον, προμηνύεται υψηλό δείκτη θανάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές διευκρίνισαν πως μόνο οι θάνατοι που οφείλονταν άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της COVID-19 καταμετρώνται πλέον. Αυτή η αλλαγή μεθοδολογίας σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός τους θα υποτιμηθεί.

Η σημασία των αξιόπιστων δεδομένων

«Χρειαζόμαστε αξιόπιστα δεδομένα» για να «μπορέσουμε να παραμείνουμε μπροστά από τον ιό», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Μόκνταντ, καθηγητής ειδικευμένος στη συγκέντρωση και την αποτίμηση δεδομένων για τη δημόσια υγεία στο (IHME). Η γνώση του απολογισμού των θυμάτων επιτρέπει να χαράσσονται κατευθύνσεις για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για τη δημόσια υγεία.

«Για να βγούμε από αυτή την κρίση, ο κόσμος πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί τη θνησιμότητα και τη θνητότητα με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αξιόπιστα και αξιοποιήσιμα», κρίνουν επίσης ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσει την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 στην Κίνα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Οι μολύνσεις από COVID-19 αυξήθηκαν στην Κίνα αυτόν τον μήνα, μετά την άρση της πολιτικής της "μηδενικής COVID", συμπεριλαμβανομένων των τακτικών μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στον πληθυσμό της.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν όλες επιβάλει τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Για να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου για την κατάσταση της COVID-19 στο έδαφος της #China, ο ΠΟΥ χρειάζεται πιο λεπτομερείς πληροφορίες», αναφέρει ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε μήνυμα που ανήρτησε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ στο Twitter.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος συναγερμός για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

ΠΟΥ: Κατανοητή η λήψη μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα