Σύμβουλοι Τραμπ: «Από την πρώτη μέρα» αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟY
Shutterstock
Shutterstock
Financial Times

Σύμβουλοι Τραμπ: «Από την πρώτη μέρα» αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟY

Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ πιέζει να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟY) «την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης», σύμφωνα με γνώστες του θέματος, οι οποίοι προειδοποιούν για «καταστροφικό» αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία.

Μέλη της ομάδας Τραμπ επικοινώνησαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον οργανισμό στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η αποχώρηση θα αφαιρούσε τη μεγαλύτερη πηγή κεφαλαίων του ΠΟΥ, βλάπτοντας την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε κρίσεις δημόσιας υγείας, όπως ήταν η πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού.

«Η Αμερική  θα αφήσει τεράστιο κενό στην παγκόσμια χρηματοδότηση υγείας. Κανείς δεν πρόκειται να το καλύψει», δήλωσε ο Λόρενς Γκόστιν, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Georgetown Law, προσθέτοντας ότι το σχέδιο απόσυρσης θα ήταν «καταστροφικό» για την παγκόσμια υγεία. 

Η μάχη των ΗΠΑ με τον ΠΟY επιδεινώνεται δεδομένου ότι ο Τραμπ όρισε ανθρώπους όπως ο αντιεμβολιαστής Ρόμπερτ Φ. Κένεντι σε κορυφαίες θέσεις του τομέα Υγείας στην επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Γκόστιν κρατάει επιφυλάξεις εκτιμώντας ότι ο Τραμπ δε θα κινηθεί τόσο άμεσα, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος  χορηγός του Οργανισμού Υγείας παρέχοντας το 16% της χρηματοδότησής του το 2022-2023.

Το 2020, ο Τραμπ ξεκίνησε τη διαδικασία αποχώρησης από τον ΠΟΥ καθώς εξαπλώθηκε ο Covid-19, κατηγορώντας τον Οργανισμό ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κίνας. Αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν αποκατέστησε τις σχέσεις την πρώτη μέρα της θητείας του, το 2021. Οι ειδικοί έχουν ενημερωθεί ότι ορισμένοι στην ομάδα του Τραμπ θέλουν να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα αυτή τη φορά.

Ο Aσίς Τζα, πρώην συντονιστής του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση του Covid και κοσμήτορας της σχολής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Brown, είπε ότι η ομάδα Τραμπ θέλει απόσυρση από την πρώτη μέρα λόγω του «συμβολισμού» απέναντι στην αντίστοιχη κίνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, κάποιοι στο επιτελείο προτιμούν την παραμονή στον οργανισμό και την προσπάθεια να τον μεταρρυθμίσουν. Όμως είναι οι λιγότεροι. 

Φορείς όπως ο ΠΟΥ είναι το κλειδί της παγκόσμιας συνεργασίας για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, καθώς και για θεραπείες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Ο Γκόστιν εκτίμησε ότι θα έρθουν «δύσκολες εποχές για τον ΠΟΥ, που θα παλέψει για να ανταποκριθεί σε έκτακτες ανάγκες υγείας, ενώ θα πρέπει να μειώσει σημαντικά το επιστημονικό του προσωπικό».

Προειδοποίησε ότι, εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απίθανο να αυξήσουν τη χρηματοδότηση, ενώ η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή. «Δεν θα ήταν έξυπνη κίνηση, καθώς η απόσυρση θα εκχωρούσε την ηγεσία στην Κίνα», είπε.