Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανάφερε ότι συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν μεταξύ άλλων, για τη στρατηγική σταθερότητα, την περιφερειακή ασφάλεια και τις απειλές στον κυβερνοχώρο.
Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι συμφώνησαν με τον Μπάιντεν οι πρέσβεις να επιστρέψουν στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον, χωρίς να είναι γνωστή η ημερομηνία, αν και όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή σύντομα στο μέλλον.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», δήλωσε Πούτιν, προσθέτοντας «Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις σε αυτόν τον τομέα».
Όπως είπε ακόμη, βάσει αμερικανικών πηγών, οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως προέρχονται από τις ΗΠΑ.
«Το 2020 δεχθήκαμε 10 αιτήματα από τις ΗΠΑ σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές υποδομές. Και δεχθήκαμε 2 αιτήματα φέτος και οι συνάδελφοί μας έλαβαν διεξοδικές απαντήσεις», ανέφερε επίσης.
O Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά δεν υπήρχε εχθρικό κλίμα στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.
«Θεωρώ ότι δεν υπήρχε καμία έχθρα. Αντιθέτως (...), και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, με σκοπό να βρεθούν τρόποι να έλθουν οι θέσεις μας πιο κοντά, από κοινού. Οι συζητήσεις μας ήταν αρκετά εποικοδομητικές» είπε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν.
Σημείωσε ότι «οι απώλειες των Αμερικανών από τις κυρώσεις δεν είναι λιγότερες από αυτές της Ρωσίας». Δήλωσε επίσης ότι «οι κυρώσεις έχουν ήδη ωθήσει ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και να παραχωρήσουν την επιχείρησή τους σε αντιπάλους».
Παράλληλα χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως ένα εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο, συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν ενώ δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ρωσία.
Αναφερόμενος στον Ναβάλνι, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ναβάλνι ήθελε να συλληφθεί, όταν όντας καταζητούμενος, ήρθε στην Ρωσία.
Αναφερόμενος στο «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι που χαρακτηρίσθηκε «εξτρεμιστική οργάνωση» είπε ότι η εν λόγω οργάνωση καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει τη δράση του Ιδρύματος και των οργανώσεων του Ναβάλνι με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με την εισβολή εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι η Μόσχα συναισθάνεται τις τραγικές συνέπειες των ταραχών στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στην Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το θέμα τη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «ακροθιγώς» λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα.
Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό της Ουκρανίας, που είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία.
Τον Μάρτιο, οι δύο πλευρές προχώρησαν στην εκατέρωθεν απέλαση διπλωμάτων αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Μόσχα για εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2020 και συνέργεια στην κυβερνοεπίθεση κατά της SolarWind.
Οι ΗΠΑ απέλασαν στο πλαίσιο των κυρώσεων δέκα Ρώσους διπλωμάτες, έβαλαν στο στόχαστρο δεκάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και επέβαλαν νέα εμπόδια στην ικανότητα της Ρωσίας να εξυπηρετεί το χρέος της.
Η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ.
Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.
Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.
Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.