Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών κατέληξε σήμερα σε συμφωνία με το Ιράν για την αντικατάσταση των καμερών σε ένα εργαστήριο κατασκευής εξαρτημάτων συσκευών φυγοκέντρησης στην Καράτζ, χαλαρώνοντας μια πολύμηνη αντιπαράθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εγκατάλειψη ευρύτερων συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αυτές οι ευρύτερες, έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκονται σε αδιέξοδο, αλλά η Ουάσινγκτον είχε απειλήσει να φέρει αντιμέτωπη την Τεχεράνη με το 35μελές Συμβούλιο Διοικητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αν δεν υποχωρούσε για την Καράτζ αυτόν τον μήνα.
Οποιαδήποτε τέτοια αντιπαράθεση θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση συνολικά των συνομιλιών, δήλωσαν διπλωμάτες.
"Η συμφωνία με το Ιράν για την αντικατάσταση των καμερών επιτήρησης στην εγκατάσταση της Καράτζ είναι μια σημαντική εξέλιξη για τις δραστηριότητες επαλήθευσης και επιτήρησης της IAEA στο Ιράν", αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.
"Θα μας επιτρέψει να επαναλάβουμε την απαραίτητη συνέχιση της γνώσης σε αυτή την εγκατάσταση", ανέφερε η IAEA και πρόσθεσε πως νέες κάμερες θα εγκατασταθούν "τις επόμενες ημέρες".
Μία από τις τέσσερις κάμερες της IAEA στο εργαστήριο της Τέσα στο συγκρότημα της Καράτζ καταστράφηκε, προφανώς σε επίθεση σαμποτάζ τον Ιούνιο για το οποίο το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ. Το Ιράν απομάκρυνε τις κάμερες και δεν άφησε την IAEA να επιστρέψει προκειμένου να τις αντικαταστήσει, εξοργίζοντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Το Ιράν έχει δείξει στην IAEA τις κάμερες και "τα μέσα αποθήκευσης δεδομένων" που περιλαμβάνουν τα πλάνα τους, εκτός από εκείνο που περιλαμβάνει τα πλάνα της κατεστραμμένης κάμερας. Η IAEA και οι δυτικές δυνάμεις κάλεσαν το Ιράν να εξηγήσει πού βρίσκεται.
Όσο μεγαλύτερο είναι το κενό της γνώσης για το τι συνέβη στην Καράτζ, τόσο μεγαλύτερη και η ανησυχία μεταξύ των δυτικών χωρών ότι το Ιράν μπορεί να μετέφερε μυστικά σημαντικά εξαρτήματα των συσκευών φυγοκέντρησης που εμπλουτίζουν ουράνιο.
Υψηλόβαθμος διπλωμάτης δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η IAEA δεν γνωρίζει αν η Καράτζ βρίσκεται σε λειτουργία.