Συμμαχία Άσαντ -  Κούρδων, ο συριακός στρατός στο μέτωπο με την Τουρκία

Συμμαχία Άσαντ - Κούρδων, ο συριακός στρατός στο μέτωπο με την Τουρκία

Ορατό είναι το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Βόρεια Συρία, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία με τον συριακό στρατό προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση των Τούρκων. Οι συριακές δυνάμεις θα εισέλθουν στις πόλεις Κομπάνι και Μανμπίζ, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.

Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η "προκαταρκτική στρατιωτική" συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.

«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να τεθεί εμπόδιο στη συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Η συμφωνία μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του επίσημου συριακού στρατού φέρνει νέα δεδομένα στη σύγκρουση, καθώς ο συριακός στρατός, αν και αποδυναμωμένος μετά από χρόνια εμφύλιας διαμάχης, διαθέτει υλικό, όπως άρματα μάχης και αεροσκάφη, που οι αντάρτικες ομάδες των Κούρδων δεν έχουν. Μέχρι τώρα οι τουρκικές δυνάμεις μπορούσαν λόγω της υπεροπλίας και του ανάγλυφου του εδάφους στη Βόρεια Συρία, όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι πεδιάδες, να προελάσουν χωρίς οι Κούρδοι να μπορούν να προβάλουν αποτελεσματική αντίσταση.



Η εμπλοκή στο θέατρο των επιχειρήσεων των συριακών δυνάμεων μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστεί ανασταλτικός παράγοντας στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση των συγκρούσεων γεγονός που φοβίζει την παγκόσμια κοινότητα.

Από τις έως τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι οι δυνάμεις του Άσαντ που κατευθύνονται προς το θέατρο των επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία, θα πάρουν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Κομπάνι και Μανμπίζ, μετά από συμφωνία με τους Κούρδους του SDF. Όπως ανέφερε το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen, οι δυνάμεις του Ασάντ είναι καθ' οδόν προς την πόλη Κομπάνι και αναμένεται να είναι εκεί εντός των της ημέρας ή αύριο. Η είδηση αυτή μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ΗΠΑ, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Έσπερ, επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο έλαβε πληροφορίες ότι το SDF, συζητούσε τη σύναψη συμφωνίας με το καθεστώς του προέδρου Άσαντ και τους Ρώσους.

Στο μεταξύ ο στρατηγός Ισμέτ Χασάν, ένας από τους επικεφαλής των δυνάμεων στο Κομπάνι ανέφερε χθες πως τόσο η Δύση όσο και οι αραβικές χώρες, αρνήθηκαν να τους βοηθήσουν, αφήνοντάς τους μόνους τους. Έκανε μάλιστα κάλεσμα στα νέα παιδιά να πάρουν τα όπλα ώστε να σώσουν τα σπίτια τους. «Κάλεσα τη Δύση και την Αραβική Ένωση, αλλά κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει. Μείναμε μόνοι μας να υπερασπιστούμε το Κομπάνι. Η κουρδική νεολαία πρέπει να έρθει και να υπερασπιστεί τα σπίτια της και οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτή είναι η γη μας» είπε χαρακτηριστικά.



Η συμφωνία Κούρδων - Άσαντ αλλάζει τις ισορροπίες στη Βόρεια Συρία καθώς η Δαμασκός κατηγορούσε τους Κούρδους για προδοσία, υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύτηκαν τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα προκειμένου να αυτονομηθούν. Τελικά, υπό το κίνδυνο η βόρεια Συρία να περάσει στη σφαίρα ελέγχου της Άγκυρας, οι δύο πλευρές φαίνεται πως συνασπίζονται κατά του κοινού εχθρού.

Παράλληλα, όμως, θα θέσει σε δοκιμασία και την ρωσοτουρκική συνεννόηση, καθώς ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι σύμμαχος της Μόσχας, η οποία μάλιστα τον στήριξε τη εποχή που σύσσωμη, σχεδόν, η διεθνής κοινότητα ζητούσε την απομάκρυνσή του. 

Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση του στρατού της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και υπάρχει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων αλλά και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων. 

Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Στοκχόλμη μάλιστα προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, πάντως το ζήτημα ίσως συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού χθες τον τερματισμό της πολεμικής επιχείρησης κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».

Διαβάστε ακόμα:

- Εξελίξεις στη Συρία - Στέλνει ο Άσαντ στρατό στα βόρεια σύνορα